– Här ska köket vara. Det blir ett svart kök med bänkskivor i granit, och där blir köksön, säger Felicia Grape, och pekar livfullt på de tomma ytorna i villan på Mjölkudden i Luleå.
När hon och sambon Elias Backe började titta på hus trodde de aldrig att de skulle ha råd att bo på Mjölkudden.
– Vi hyrde en lägenhet på området och vårt äldsta barn Vincent som snart är två år går i förskola här. Helst ville vi ju bo kvar, men priserna var alldeles för höga för oss som förstagångsköpare, vi trodde aldrig att vi skulle ha råd, säger Elias och berättar att de började med att gå på visningar i byar där priserna var lägre.
Men det kändes inte rätt, det skulle bli pendling till jobben och mycket skjutsning av barnen så småningom.
När den 90 kvadrat stora villan på Trossvägen dök upp på Hemnet sneglade paret på bilderna. De läste protokollet från förhandsbesiktningen och lät en kunnig vän kika på det.
– Vi konstaterade att huset hade riktigt stort behov av renovering. Det hade inte rustats sedan det byggdes 1960 och det fanns fukt i bottenplattan. Men vi valde i alla fall att kika på huset, säger Felicia och berättar att villan hade legat ute till försäljning i några månader och därför kunde hon och Elias lägga ett bud som låg en halv miljon under utgångspriset.
– Det låga priset gjorde att vi tog oss in på bostadsmarknaden. Nu har vi ett byggkreditiv under byggtiden och förhandsbesked om att huset kommer att värderas till mycket mer när allt är färdigt, säger Elias.
Han och Felicia har stor hjälp av släkten, som bidragit med allt ifrån planritningar till Excelark med projektplan och budget, där varje utgiftspost är noggrant specificerad.
– Det gör att vi sover lugnt om natten. Vi har väldigt bra koll och stämmer av planen med jämna mellanrum. Det är mitt jobb, säger Felicia.
Så fort paret fick nycklarna drog Elias i gång med mastodontprojektet att tömma huset och riva alla innerväggar och golv ner till betongplattan.
Eftersom även bärande väggar revs blev de tvungna att förstärka husets konstruktion med en nio meter lång limträbalk, som placerades i husets vindsutrymme.
Containern som beställts till gården fylldes snabbt med rivningsmaterial och sedan dess har många lass med avfall körts till återvinningsstationen.
– Jag tillbringade varenda ledig stund i huset, helger, kvällar och nätter. Planen var att bli klar innan vårt andra barn skulle födas, men Iris ville titta fram tre veckor för tidigt så den planen sprack, skrattar Elias.
När huset till slut bestod av fyra ytterväggar och en betongplatta tog hantverkare över arbetet. Betongplattan har försetts med en ventilationsanläggning (nivellgolv) och alla golv med vattenburen golvvärme. Nya innerväggar har rests och de flesta väggarna har redan fått sin nya kulör. Såväl ytterdörr som innerdörrar ska bytas ut och i det nya vardagsrummet ska ett stort glasparti med balkongdörrar installeras. För att skapa en större boyta ska de nuvarande biytorna med gillestuga och garage förvandlas till allrum, gästrum och tvättstuga.
– Visst fanns det olyckskorpar som kraxade när vi köpte ett renoveringsobjekt, men med en noggrann plan och bra hantverkare går det jättebra. I april flyttar vi in och vi får bo på vårt drömområde!