Förra året exploderade harpesten i Norrbotten. När epidemin avtog konstaterades att 204 personer smittats, framför allt i Boden och Piteå. Samtidigt hade sorkfebern ett mellanår då endast 18 personer smittades.
Men i år kan de båda djursmittorna drabba länet samtidigt. Det förutspår smittskyddsläkare Anders Österlund.
- Sorkfebern går i cykler och nu har vi haft väldigt lite fall under ett år. Och om cykeln stämmer så borde vi gå in i en period nu med mer sorkfeber än normalt, säger han.
- Man får ofta febern under två år eftersom sorkpopulationen själv kraschar efter två år.
Harpesten har, efter förra årets stora utbrott, byggts upp bland övriga djur och gnagare.
- En del djur kan gå och bära på det här och därför kan den finnas kvar under en period. Vi förväntar oss därför att det kan bli en del tularemi-fall under 2013, även om det inte blir lika mycket som förra året, säger Anders Österlund.
Redan nu under våren brukar smittorna börja spridas. Speciellt när sommarstugor öppnas och vedförråd inventeras.
Bodenpolitikern Lars Nilsson, 67, kan fortfarande känna av harpesten som han smittades efter ett myggstick i augusti förra året.
- Det har varit långlivat. Och det har tagit på konditionen, säger han.
- Myggbettet finns kvar än idag.
Lars Nilsson drabbades av hög feber, huvudvärk, kraftigt illamående och svullna lymfkörtlar. I andra fall gav även febern en svårbotad lunginflammation. Först efter ett par antibiotikakurer börja han bli bättre. Men han tvivlar på att han blir helt återställd.
Enligt Anders Österlund kan dock Lars Nilsson vara glad över en sak. Han är förmodligen immun mot sjukdomen i framtiden.
Fästingens intåg i länet är också under smittskyddsläkarens observation.
- Fästingen finns faktiskt nu i nästan hela Norrbotten, fjällområdena undantagna, säger Anders Österlund.
- Vi har mellan 50 och 100 borrelia-infektioner varje år, men alla är smittade i södra Sverige. Jag känner inte till något fall hittills där man kunnat fastslå att infektionen kommer från en norrbottnisk fästing.
Han är dock övertygad att även norrbottniska färstingar snart kommer bära borrelia, en infektion som kan ge tillfällig förlamning, samt TBE som kan ge hjärnhinneinflammation.
- Fästingarna kommer hit på två vägar. Dels längs kusten söderifrån och dels kommer de krypande över den finska gränsen.
Fästingarna österifrån är de som oroar smittskyddsläkaren mest.
- Där finns de här taiga-fästingarna också. De kan föra med sig en betydligt allvarligare form av TBE. Så vi observerar och ser vad som händer på den här fronten.