Fastklämt rasskydd höll inte för snötrycket

Förr bultades snörasskydden fast i taket. Nu kläms snörasskydden fast i takplåtens fals.Den nya metoden kan vara förklaringen till varför rasskydden inte klarar snötrycket.

Isen var så tung att den slet lös en bänk från väggen då den störtade i marken. FOTO: Kurt Engström

Isen var så tung att den slet lös en bänk från väggen då den störtade i marken. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-04-17 06:00
- I början av 2000-talet kom en ny metod att fästa snörasskydd i falsad plåt. Metoden innebär att rasskyddet kläms fast på den stående falsen, säger Sven Rosendahl, Luleå kommuns tekniska förvaltning.
Det är just en metoden som användes när nya tak lades på gymnasiebyn för några år sedan.
Anlitat en konsult
- Förr användes genomgående bult och bricka och med L-järn på baksidan. För mig kändes det sättet säkert, säger Rosendahl.
Hur säker den nya metoden är ska Luleå kommun nu utreda.
- Till utredare har vi anlitat en konsult som inte har några bindningar eller varit inblandad i husbygget, säger Sven Rosendahl.
Förutom den utredningen, utreder också polisen och Arbetsmiljöverket raset på skolan som skadade två flickor.
- Vi kommer att begära in en utredning från arbetsgivaren, skolan. Polisen utreder för att se om någon gjort sig skyldig till brott, säger Hans Larsson, Arbetsmiljöverket i Luleå.
"Ett skydd ska hålla"
Han tvekar inte när det gäller takrasskydden.
- Det är ett skydd och ett skydd ska hålla. Det här måste utredas så det inte händer igen. Arbetsmiljöverket kan också tillsätta en egen utredning om det krävs.
Ytterligare en utredning pågår om takrasskydd som inte hållit. Det är Lulebo som försöker hitta en förklaring till varför rasskydden på Tunastigen havererat två gånger.
- Taken på Tunastigen har lagts om i etapper under 2000-talet och av olika entreprenörer. Rasskydden ska hålla och inte lossna, säger Mikael Nyberg, teknisk chef hos Lulebo.
Luleåborna upprörda
Innan utredningen är klar vill han inte säga vem som tillverkat takrasskydden som inte höll.
Det som hände i gymnasiebyn har upprört Luleåborna. Tekniska förvaltningen känner ett tryck att agera för säkrare rasskydd.
- Vi måste tänka till och kontrollera rasskydden. Det här får aldrig hända igen, säger Sven Rosendahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om