Fastighets- mäklare anklagas för lurendrejeri

Hyresvärden Lars-Åke Källhammer har tagit ut en hyreshöjning på 2,9 procent av hyresgästerna i sina fas-tigheter - utan att någon hyresförhandling skett.- Det är ett solklart och medvetet brott mot förhandlingsordningen. Väldigt fräckt gjort, säger Hyresgästföreningens jurist Magnus Söderlind.

Lars-Åke  Källhammer.

Lars-Åke Källhammer.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-02-27 06:00
"Är oskyldig"
"Lars-Åke Källhammers agerande är att anse som ett brott mot gällande förhandlingsordning," skriver Hyresgästföreningen och slår fast att en ansökan om skadestånd ska lämnas in till hyresnämnden i Umeå.
Men Källhammer säger själv att han har sålt fastigheterna.
- Jag är helt oskyldig. Från och med i dag (torsdag, reds anm) äger jag inte fastigheterna. Det är de nya ägarna som har viljat ha ut hyresavierna. Jag har bara två hyresfastigheter kvar för egen del och där har jag inte skickat ut några meddelanden om hyreshöjningar, säger han.
Meddelandet om hyreshöjningen är dock utskickat av Källhammer fastigheter, Lars-Åke Källhammers fastighetsbolag, och underskrivet av en av de anställda vid bolaget.
- Det framgår tydligt att de nya hyrorna för mars ska betalas till Lars-Åke Källhammer. Det här är utstuderat gjort. Han försöker helt enkelt få in lite extra stålar innan ägarbytet sker, säger Magnus Söderlind, jurist Hyresgästföreningens kontor i Luleå.
Kräver skadestånd
Han kommer att kräva ett stort skadestånd i sin talan till hyresnämnden.
- Det är ovanligt att hyresvärdar beter sig på det här sättet. Lars-Åke Källhammer känner mycket väl till förhandlingsordningen. Han försöker helt enkelt lura sina hyresgäster, påstår att förhandlingar har skett och försöker pressa ut mer pengar. Anmärkningsvärt, säger Magnus Söderlind.
De hyresgäster som har betalt den nya, högre hyran kan, enligt Magnus Söderlind, få tillbaka sina pengar efter hyresnämndens utslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om