Fast i Sunderbyn med sin nyfödde

Cajsa Heneskär från Gällivare är fast på BB i Sunderbyn. Hennes för tidigt födde son måste genomgå en ögonundersökning.På grund av att undersökningen inte längre kan utföras på Gällivare sjukhus måste hon stanna i minst tre veckor till.

"Det här är inte en sjukvård för hela länet. Det här drabbar ju alla mammor som bor i Malmfältsregionen som får för tidigt födda barn", säger Cajsa Heneskär om att ROP-kontroller inte utförs i Gällivare längre.                                          FOTO: Kurt Engström

"Det här är inte en sjukvård för hela länet. Det här drabbar ju alla mammor som bor i Malmfältsregionen som får för tidigt födda barn", säger Cajsa Heneskär om att ROP-kontroller inte utförs i Gällivare längre. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-01-14 06:00
Det var länge sedan Cajsa Heneskär var hemma. Den 29 december föddes sonen Viggo på Sunderby sjukhus - tio veckor för tidigt.
Redan den 10 december lades hon in inför förlossningen.
Måste stanna kvar
I går skulle hon och Viggo äntligen få förflyttas till Gällivare sjukhus för fortsatt vård. Läkarna gjorde bedömningen att Viggo är tillräckligt frisk för att klara av en resa med helikopter.
Men då kom beskedet att de måste stanna kvar.
Viggo ska genomgå en så kallad ROP-kontroll, en ögonundersökning som görs på alla barn som är födda före vecka 32.
Kontrollen görs alltid fem veckor efter födseln och är en viktig rutinkontroll som görs för att upptäcka störningar som eventuellt kan leda till grava synfel senare i livet.
En undersökning till
Viggo har fått en tid för kontroll den 6 februari, då är han fem veckor gammal. Sedan måste de kanske stanna ytterligare två veckor, för att genomgå samma undersökning igen, innan de kan åka hem.
- Ska man behöva ligga här i flera veckor för en ögonundersökning som tar två minuter, säger Cajsa Heneskär.
Hon är upprörd när NSD träffar henne utanför barnintensiven.
- I Gällivare kan man erbjuda min Viggo all den vård han behöver. De har den komptensen att ta hand om för tidigt födda. Och han mår så pass bra att man kan flytta honom dit om det inte vore för den här ögonundersökningen.
Flytt innebär risk
Det är inte aktuellt för henne att åka hem tillfälligt och komma tillbaka om tre veckor.
- Man vill inte gärna flytta dem till Gällivare om man senare måste flytta tillbaka dem till Sunderbyn för att göra undersökningen. Att flytta för tidigt födda barn innebär alltid en risk. Därför måste de stanna, säger Per Fahlesson, länschef för barnsjukvården i Norrbotten.
Tidigare utfördes ROP-kontroller på ögonkliniken i Gällivare.
Då kunde mammor från Malmfälten vårdas vid sitt hemsjukhus med närhet till anhöriga och slapp bli kvar
i Sunderbyn i flera veckor.
På grund av att den rätta kompetensen egentligen saknades så togs beslutet att sluta med ROP-kontrollerna 2007.
Ingen lösning i sikte
- Vi hade en ROP-patient ungefär varannan månad för hela kliniken och det är oerhört lite. Det skapar en osäkerhet hos doktorn när tiden går och man inte får undersöka tillräckligt många patienter, säger Urban Schönbeck, överläkare och sektionschef för ögonsjukvården i Malmfälten.
Sedan dess har flera möjligheter att fortsätta med ROP-kontroller i Gällivare utretts, men enligt Urban Schönbeck så finns det ännu ingen bra lösning i sikte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om