Fasaden på arenan spricker

Mindre än ett år efter invigningen har fasaden på Luleå Energi Arena börjat spricka. Under hösten kommer arbetet med att byta ut de skadade plattorna att påbörjas och flera byggställningar måste sättas upp.

Spricker. Knappt ett år efter att Luleå Energi Arena invigdes börjar fasaden att spricka.

Spricker. Knappt ett år efter att Luleå Energi Arena invigdes börjar fasaden att spricka.

Foto: Måns Nilsson

Luleå2014-07-21 18:02

Upptäckten gjordes av en medborgare som rapporterade skadorna till Luleå kommun. Det är i hörnen av plattorna där det finns hål för fästskruvar som skadorna har uppstått.

Reparationen ligger nu på entreprenören Nåiden Bygg AB:s bord som har utfört arbetet.

– Det här är ett garantiärende. Entreprenören är underrättade och ska åtgärda problemet, säger Andreas Engström, sektionschef för fastighetsförvaltningen.

Under onsdagen förra veckan inspekterade Luleå kommun byggnaden för att försäkra sig om att skadorna inte utgjorde någon fara för allmänheten.

– Jag åkte ut för att säkerställa att det inte fanns någon risk för tredje man, alltså för personskador ifall att plattorna skulle falla ner, men det finns ingen risk för det, säger Andreas Engström.

Per Ola Patomella, arbetschef vid Nåiden, säger att reparationen kommer att påbörjas efter semestern och planeras vara färdig innan vintern.

– Vi vet inte om det är ett materialfel eller utförandefel men det ska vi kolla upp efter semestern. Hur lång tid det tar att färdigställa reparationen beror på leveranstiden av plattorna, säger Per Ola Patomella som anser att skadorna inte innebär någon större dramatik.

Någon kostnad för reparationen vill Patomella inte uppge i nuläget.

– Nej jag vet inte. Vi får se hur många skivor som måste bytas ut först, säger han.

För att åtgärda skadorna måste de gamla plattorna tas ned och ersättas av nya vilket innebär att byggställningar kommer att vara uppe under hösten.

Det är inte första gången som den nybyggda arenan kantas av problem. Arenan, som invigdes 31 augusti förra året, drabbades av både förseningar och fördyringar redan i inledningsstadiet. Ursprungspriset för projektet låg på 180 miljoner kronor för Luleå kommun som var byggherre. Men tidigt försenades bygget på grund av att ritningar från generalkonsulten Monarken var försenade som även ansågs brista i kvalitet. Monarken hade i sin tur anlitat underkonsulten Ramböll som inte fullföljde sina avtal gällande tiden. Förseningen innebar en merkostnad för Nåiden som tvingades disponera om personal. Nåiden har även varit i blåsväder med tidigare byggen som orsakat allvarliga incidenter.

Nåiden Bygg AB:s problembyggen:

Efter bara två år rasade taket in på Örnässkolans nybyggda sporthall. En yta på cirka 5*2 meter hade lossnat från skolans innertak och händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket.

2012 rasade taket i parkeringshuset på Kulturens hus in. 11 bilar skadades när innertaket, byggt av aluminiumreglar, plywood skivor och gipsplattor som väger tungt, lossnade och föll ned. I samband med raset läckte även stora mängder vatten ut.

Bara ett år efter inflyttning i de första två punkthusen på Lulsundsberget klagade hyresgästerna på sprickor i i både tak och väggar inne i lägenheterna. Klagomål inkom även på att det var dålig ventilation och lyhört i husen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!