Det som började med att Luleå kommun ville höja hyran för mobilmasterna har nu slutat med en kännbar förlust i Högsta domstolen. Domen kommer att påverka fastighetsägare i hela Sverige.
– Det är en jättegrej som kommer att påverka hela Fastighetssverige, säger kommunens fastighetschef Fredrik Thyselius.
Domen innebär att Luleå kommun och Hemsö förlorar den fulla rådigheten över sex av sina fastigheter i Luleå genom att mobiloperatören 3GIS har fått ledningsrätt i dessa byggnader. Tidigare hyrde operatören plats för sin utrustning av fastighetsägaren.
Det handlar om Coop Norrbotten Arena, Bergvikshallen, en byggnad i gymnasiebyn i kvarteret Kungsfågeln, ett hyreshus i Gammelstad, ett hyreshus på Hertsön och fastigheten i Mjölkuddens centrum där hälsocentralen finns.
Ledningsrätt gäller för evigt och innebär att operatören har rätt att ha sin utrustning, master och antenner, placerade på och i byggnaden samt kablar och teknikrum.
När kommunen vill bygga om, renovera eller riva dessa byggnader måste kommunen ansöka om en förrättning hos Lantmäteriet, för att få ett nytt beslut. En ledningsrätt kan inte sägas upp av fastighetsägaren om byggnaden ska rivas, till skillnad från ett hyresavtal.
– Det här kan påverka kommunens möjligheter att förtäta, att bygga ut, att bygga om och så blir det kostnader för oss som fastighetsägare, säger Fredrik Thyselius.
Luleå kommun och Hemsö drev linjen att det handlar om ett hyresförhållande för mobilmasterna, men den bedömningen gjorde inte Högsta domstolen.
Domen i Högsta domstolen är prejudicerande för domstolarna i Sverige i liknande mål. Luleå kommun kan komma att fatta ett principbeslut att säga nej till att hyra ut till mobiloperatörerna.
– Sannolikt blir det ett ärende till nämnden där de får ta ett principiellt avgörande hur vi ställer oss till att upplåta utrymmen för mast och mobiltelefoni, i och med att det kan inverka menligt på förutsättningarna att använda och utveckla byggnaderna över tid, säger Fredrik Thyselius.
Slangtornet vid gamla brandstationen i kvarteret Bävern omfattas inte av ledningsrätt, trots att operatören 3GIS ville ha det för sin utrustning som sitter på tornet.
Mark- och miljööverdomstolen tog hänsyn till kommunens argument att slangtornet kommer att rivas för att ge plats för ny bebyggelse och ansåg det olämpligt att bevilja ledningsrätt.