Färre uteserveringar på Storgatan

Nyöppnade sportbaren All Star får en drömstart i sommar. Krogen är den enda stora restaurang som har uteservering på Storgatan.- Vi står i pole position och har ett AA-läge. Det finns ingen annan på Storgatan, säger restaurangchefen Johan Isaksson.

Foto:

LULEÅ2009-03-27 06:00
Det är ombyggnationen av Storgatan mellan Smedjegatan och Kungsgatan som gör att näringsidkare med etableringar på den biten av Luleås puls inte kan ha uteservering i sommar.
Given samlingspunkt
Ute har varit inne i Luleå under de senaste 15 somrarna och Roasters har varit ett synnerligen populärt vattenhål på Storgatan.
Fast i sommar blir det inget av den varan, Storgatan ska som bekant byggas om.
- Det är tråkigt eftersom det inte finns ett bättre läge för uteservering än vårt, säger Ulrika Verlander som är Roasters tillsammans med maken Roger.
Ombyggnationen av Storgatan sätter käppar i hjulet för köpmännen som har butiker mellan Smedjegatan ocgh Kungsgatan. Roasters är ett av Luleås absoluta inneställen och uteserveringen på sommaren en given samlingspunkt för Luleåbor och turister.
- Kommunen brukar använda bilder av vår uteservering när de berättar om Luleå.
Ansiktslyftning
Roasters har varit stängd under tre månader. Ägarparet Verlander har lagt ner pengar och arbete på en rejäl utbyggnad och ansiktslyftning. Av gamla Kaffe- och Théboden som de öppnade 1994 känns inget igen.
De har också breddat utbudet med en à la carte-meny.
I nysatsningen ingår också ett nytt kök.
Fast någon uteservering blir det inte i sommar. Roasters har annars gjort sig känt för att vara "tidigt ute".
- Till 1 maj brukar vi öppna, nån vår öppnade vi den 15 april eftersom vädret var så bra.
Hur känns det att inte kunna ha uteservering i sommar?
- Det är tråkigt eftersom vi har bästa läget. Samtidigt får jag hoppas att alla våra stamkunder hittar hit. Vi kan ju ha dörrarna öppna.
När Roger och Ulrika Verlander öppnade serveringen 1994 var det startskottet för Luleås uteserveringar. När Verlanders sökte tillstånd att ha uteservering så fick de först tillstånd för två bord och fyra stolar, inget mer.
- Vi flyttade ju hit från Kalifornien och fattade ingenting.
Roger Verlander sa i en NSD-intervju för 15 år sedan att Luleåborna vill sitta ute på sommaren när det är vackert väder.
Flytt av Fritz Olsson
Parets kamp mot kommunens tjänstemän ledde så småningom till en större uteservering mitt på Storgatan och resten är som det heter historia.
I samma fastighet håller Norrporten, som äger husen i kvarteret Hunden, att projektera Ebenesers gamla lokaler eftersom Fritz Olsson ska flytta dit.
- Vi undersöker ventilationen, säger Norrportens marknadsområdeschef Leif Löfgren.
Han kan i dag inte säga när rivning av gamla Fritz Olsson-huset kan ske och nybyggnationen av den nya fastigheten ska påbörjas.
- Det blir först när vi har klart med hyresgäster, jag vill inte säga något datum.
Inte heller Börje Olssons som nyligen öppnade i nya lokaler i Smedjan har i sommar möjlighet att erbjuda uteservering.
Storslagna planer
I en tidigare NSD-intervju berättade ägaren Bo Enström att det klassiska fikets nya hyresvärd gärna såg att Börje Olssons hade uteservering.
Sportbaren All Star har dock storslagna planer för sommaren.
I dagarna går Johan Isaksson till kommunen för att ansöka om tillstånd för uteservering med plats för 120 personer. Den nya sportbaren har blivit en succé och i juni öppnar uteserveringen.
Det finns två varianter på uteserveringen.
En där serveringen utgår från fasaden och en där uteserveringen är uppdelad i två delar med gång- och cykelbana emellan.
- Jag tycker bättre om lösningen där hela uteserveringen är ett med fasaden men vi får se vad kommunen säger. Jag hoppas på det bästa, säger Johan Isaksson.
Ny brygga för färjan
Under sommaren stänger Johan Isaksson Olivers och lunchgäster hänvisas till sportbaren som öppnar för lunch och därefter har löppet hela dagen.
- Sedan har vi öppet på färjan på kvällarna.
Färjan som för övrigt får en ny brygga i sommar.
- Vi bygger om en pråm just nu, ungefär som vi gjorde förra sommaren, det blir inte fler sittplatser än tidigare mer mer utrymmen. Vi bygger toaletter, förråd och nödutgångar på den nya pråmen.
Johan Isaksson säger att han tycker det är synd att det inte finns fler restauranger med uteservering på Storgatan.
Fåtal ansökningar
- Jag vill att Luleå ska vara en levande stad på sommaren. Titta bara på städer som Göteborg och Halmstad som har uteserveringar på ett trevligt sätt.
Det är kommunen som på delegation från polisen godkänner uteservering eller "upplåtelse av allmän plats" som det heter formellt.
- Vi har bara fått in några ansökningar, bland annat från Kebabhuset och Blå Gåsen men de allra flesta brukar skicka in ansökan i mitten av april, säger Kid Larsson på tekniska kontoret som handlägger ansökningarna.
Helt klart är dock att det blir inga tillstånd mellan Smedjegatan och Kungsgatan.
- Nej, inte i sommar.
I centrala Luleå har tidigare bland annat Anatolia (fd Lingon och O´Learys), Corsica, Bishops Arms och Thai, Thai haft uteservering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om