Färre unga feriejobbar

Den 13 mars är det dags att söka feriejobb inom Luleå kommun men antalet unga som feriejobbar minskar.

Feriejobb. Antalet feriejobbare har minskat stadigt de senaste fem åren.

Feriejobb. Antalet feriejobbare har minskat stadigt de senaste fem åren.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Luleå2018-02-27 05:00

Antalet ungdomar, mellan nian och andra året på gymnasiet i kommunen, som feriejobbar har sjunkit stadigt de senaste fem åren. Förra året jobbade 1034 ungdomar och år 2013 jobbade 1356 ungdomar.

Den absolut vanligaste arbetsuppgiften är parkarbete och arbete på äldreboende.

Varför är de så mycket färre som jobbar nu?

– Ålderkullarna har blivit mindre så underlaget är mindre, men det är en kombination med en god arbetsmarknad. Många får reguljära jobb. Arbetsgivarna har insett att de behöver gå ner i åldrarna för att hitta arbetskraft. Sådan konkurrens är det, säger Christoffer Brännström, arbetsledare för feriejobb inom Luleå kommun.

Att arbetsmarknaden är god kan även arbetsförmedlare Lena Rehmal bekräfta. Arbetsgivarna har svårt att hitta personal. På tisdag håller Arbetsförmedlingen tillsammans med kommunen en rekryteringsmässa och på den medverkar 330 företag i 130 montrar, och år 2016 var det bara 60 montrar.

I vilka branscher växer jobben fram?

– Det är väldigt lite jobb inom handeln, som klädbutiker exempelvis, men på mässan är Willys och Coop med. Sen är det mycket jobb inom personlig assistans och det söks lastbilschaufförer och ekonomer. Restaurangerna söker personal. Vi har väldigt mycket restaurangjobb i Norrbotten.

Hon ser också att företagen anställer unga i högre grad men önskar att de var ännu bättre på att anställa både äldre och unga.

– En del har fördomar mot unga, precis som man har mot äldre. Om äldre tänker man att de inte går att göra om dom och att de inte kan något om datorer, säger hon lite skämtsamt.

– Och om unga tänker man att de inte kan något och att de behöver mycket handledning. Men vi har inte råd att åldersdiskriminera.

Lena Rehmal säger att den privata sektorn borde kunna anställa unga till ungefär samma löner som kommunen gör. På mässan tror hon det kommer komma mellan 3000 till 4000 arbetstagare, men det finns hinder för jobbmatchningen;

– Om jag fick önska skulle jag önska att alla skolor gav ledigt till elever på sista året på gymnasiet att få på mässan. Nu måste de skolka för att kunna gå och det är lite konstigt kan man tycka. Men det får ju rektorerna bestämma, säger hon.

Hon passar också på att göra reklam för roboten Robin som kommer att vara med på mässan och prata om det virtuella och digitala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!