Färre transporter

Läkarbemanningen på vårdcentralen i bland annat Harads dras ned. Samtidigt vill landstinget nå miljömålet att minska på patienttransporterna.- Det är ett långsiktigt mål, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Miljöpartisten Agneta Granström är folkhälsolandstingsråd.FOTO: Jan Bergsten

Miljöpartisten Agneta Granström är folkhälsolandstingsråd.FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

Luleå2009-02-13 06:00
Enligt beräkningar åker patienter i Norrbotten cirka två miljoner mil per år. Övriga landstingstransporter, som anställda och material, uppgår till cirka en miljon.
I dag försöker man få ned antalet patienttransporter främst vid efterkontroller.
- Alla ska inte behöva tillbaka till sjukhuset, säger Granström och poängterar att det krävs ett tekniklärande ute i orterna, då till exempel träning efter axel-operationer kan bedrivas på distans i dag.
Dialys på vårdcentraler
Inte verklighet ännu, men något som Norrbottens läns landsting jobbar på, är att dialyspatienter ska kunna få sin behandling på vårdcentralerna. Den gruppen, som behöver vård tre dagar i veckan, skulle vinna mycket tid och lidandet minska.
- Vi ska kunna erbjuda lika bra sjukvård och patienterna ska inte behöva resa så mycket, säger landstingsrådet som tror mycket på videokonferenser.
För övrigt den teknik som användes av deltagare från orter utanför Fyrkanten under onsdagens energi- och miljödag
i landstingshuset där Lars Sandström från regionala enheten berättade om den allt hårdare globala kampen om världens energiresurser.
- Det finns redan i dag länder som använder energin som påtryckningsmedel, sade han och fortsatte:
Ekonomiskt försvarbart
- Det är bullshit att marknaden fixar energiomställningen. Så länge pengarna strömmar in så kör man.
När landstinget gör upphandlingar har man att ta hänsyn till att dessa är ekonomiskt försvarbara, miljömässigt riktiga och socialt ansvarsfulla.
- Det är inte alltid priset ska avgöra, utan vi måste stå upp för helheten, sade Stefan Perdahl som konstaterade att trots det ofta sjunker ned till en budgetdebatt.
Kräver ett annat tänk
Upphandlingschefen på Länsservice passade också på att ge vissa verksamheter en känga. På Skogsbrukslinjen i Kalix, som drivs av landstinget, köps ingen ekologisk mjölk in.
Enligt honom krävs det också ett annat tänk när det gäller transporter. Inför stundande upphandling av helikoptertrafik finns uppgifter om att bränsleskatterna kan komma att höjas rejält. Därför efterlyser han ett nytt tänkande - bästa framtidssatsningen kan vara att jobba stenhårt för att förbättra tågkommunikationerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om