Färre jobb - fler varsel

Lågkonjunkturen har nått Norrbotten. Allt fler blir arbetslösa. Och det är ungdomarna som har det tuffast.- Det känns för jäkligt tråkigt att gå och rulla tummarna, säger Jarno Perttunen, 22, om att vara arbetslös.

Foto:

LULEÅ2008-10-11 06:00
Färre jobb och ökat antal varslade är tydliga tecken på att lågkonjunkturen nått Norrbotten, berättar Göran Nilsson, chef vid arbetsförmedlingen i Luleå.
September blev månaden då den goda trenden bröts. Normalt sett brukar arbetslösheten sjunka i september men i år blev det precis tvärtom - 160 fler anmälde sig arbetslösa.
Det fanns färre lediga jobb i september i år, jämfört med förra året. Den ökade inskrivningen av arbetslösa ungdomar är också ett tecken på en försvagad arbetsmarknad, säger Göran Nilsson.
Saknar erfarenhet
Ungdomarna har det tuffast att klamra sig fast på arbetsmarknaden i en lågkonjunktur.
- Många ungdomar har kompetens men saknar erfarenhet, tyvärr är det många ungdomar som saknar både och.
Det finns 1 514 arbetslösa ungdomar i länet vilket är 40 fler än förra året. En av dem är Jarno Perttunen, Luleå. Han har varit arbetslös sedan en tid tillbaka och timvikarierar iblandsom undersköterska .
Just nu går han en kortare arbetsmarknadsutbildning på ett biluthyrningsföretag.
- Jag trivs jättebra. Jag har fina arbetskompisar och det här kanske ger mig möjlighet att få jobb senare, säger han.
Göran Nilsson säger att lågkonjunkturen trots allt inte slagit lika hårt mot Norrbottens arbetsmarknad som mot övriga Sverige.
- Vi har en avmattning av konjunkturen men den sker från en väldigt hög nivå.
Det finns omkring 8 000 arbetslösa i länet just nu.
- När det var som värst i mitten av 90-talet var det 26 000 inskrivna. Allting är relativt. Vi ska komma ihåg att vi inte är uppe i de dramatiska nivåerna.
Under september varslades 278 personer om uppsägning i Norrbotten. Det är betydligt fler än samma månad förra året då 69 personer varslades.
Företagen avvaktar
Göran Nilsson slår fast att varslen inte beror på finanskrisen utan på andra faktorer.
-  Vi är lite avvaktande till det världsekonomiska läget. Vi vet inte riktigt hur det kommer att slå mot våra företag. Många väljer nog att avvakta med att anställa folk på grund av osäkerheten.
Trots lågkonjunkturen är det fortfarande en stor efterfrågan på bygg- och anläggningsjobbare och elektriker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om