Färdighyvlat, Petersen

Finanskrisen bäddar för en politisk regnbågsallians i Luleå kommun. Efter nya, ännu dystrare, prognoser kräver den samlade oppositionen att Petersen lägger undan osthyveln.- Vi måste prioritera kärnverksamheten. Det är vi överens om, säger Mattias Karlsson (m) om äktenskapet med Börje Lööw (v).

Moderatledaren Mattias Karlsson går samman med vänsterledaren Börje Lööw om hur kommunen ska skära ner när skatteintäkterna minskar. FOTO: Bengt-Åke Persson

Moderatledaren Mattias Karlsson går samman med vänsterledaren Börje Lööw om hur kommunen ska skära ner när skatteintäkterna minskar. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-10-23 06:00
Det nya förhållandet mellan högern och vänstern uppstod under förra veckans gruppledaröverläggningar.
Oppositionen krävde ett extra möte i budgetutskottet efter de nya prognoser för Luleå från Sveriges kommuner och landsting:
46,1 miljoner kronor i förlorade skatteintäkter nästa år.
79,2 miljoner kronor i förlorade skatteintäkter 2010.
89,9 miljoner kronor i förlorade skatteintäkter 2011.
- Karl Petersen avvisade vårt krav, säger Mattias Karlsson.
Efter den motgången samlade sig oppositionen och skrev ett brev till Karl Petersen, undertecknat av samtliga partier utom rättvisepartiet socialisterna.
Prioritera kärnverksamheten
I brevet upprepar partierna kravet på ett extra möte i budgetutskottet. De är också ense om hur de minskade skatteintäkterna ska klaras.
- Osthyvelsprincipen kan inte användas. Vi måste prioritera kärnverksamheten. Det är vi överens om alla partier som står bakom brevet. Vi kan inte skära rakt över, säger Mattias Karlsson.
Det är första gången som hela oppositionen, från vänster till höger, samlas. En regnbågsallians också i Luleå?
- Vi har aldrig tidigare kunnat samsas i en så stor fråga. Det visar en styrka att vi nu gör det. Vi är kanske inte eniga om budgeten men beredda att diskutera och hitta konstruktiva lösningar, säger Mattias Karlsson.
Ekonomin stående punkt
Karl Petersen är nu villig att gå
den samlade oppositionen till mötes.
- Vi har arbets- och personalutskott varannan vecka och jag har pratat med kommunchefen att i fortsättningen ha en stående punkt om ekonomin. Då behöver vi inte invänta några extra möten. Redan på måndag börjar vi, säger Karl Petersen.
Han anser att det blir kraftfullare än extramöten i budgetutskottet.
- Budgetutskottet är inget politiskt forum. Det är i kommunstyrelsen och dess utskott som de politiska ingripandena kan göras.
Karl Petersen är dock inte beredd att gå oppositionen till mötes och slopa osthyveln när kostnaderna måste skäras ner.
- Vi står fast vid att budgetminskningen ska fördelas lika med en procent nästa år. Det är mitt besked och något annat blir det inte. Vi kan inte sluta bygga nya bostadsområden och slopa investeringar i infrastruktur, säger han.
Rättvisepartiet utanför
Partiet som står utanför den överraskande regnbågsalliansen är rättvisepartiet socialisterna.
- Vi tillfrågades inte om vi ville vara med i brevet. Eftersom jag inte har läst det så vet jag inte om vi också skulle ha skrivit under, säger Jonas Brännberg, partiets gruppledare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om