Får jobba kvar - med brukaren

De fyra anställda som kränkte den boende är tillbaka på sitt jobb. Där ska de vårda mannen vars kalsonger de stal som pris i bowlingtävlingen. ”Man har gjort den bedömningen” säger Gabriella Sjöström, socialchef.

LULEÅ2016-04-14 22:14

Förstapriset: Brukarens kalsonger

Nytillträda socialchefen Gabriella Sjöström är upprörd över det som inträffat.

– Vi kommer följa de här personer nog. Det är såklart inte ok det som har skett. Vi är noga med att de som arbetar hos oss ska ha en god värdegrund och respekt för brukarna, säger hon

Samtidigt är alla de fyra anställda tillbaka på sin arbeten, där de arbetar med att vårda brukaren vars använda kalsonger de stal som ”pris” i sin tävling.

– Man har gjort den bedömningen, säger Gabriella Sjöström.

Personalchefen Daniel Westerberg beskriver beteendet som förkastligt och oacceptabelt.

– Men det vi känner och tycker sammanfaller inte alltid med vilka juridiska åtgärder vi kan vidta. Det här handlar om de anställdas anställningsskydd helt enkelt, säger han.

Förvaltningen har enligt Daniel Westerberg gjort bedömningen att kränkningen inte är så allvarlig att det kan resultera i avsked.

– Vi kan stänga av medarbetare utan lön, men då ska det vara väldigt grovt. Det ska i stort sett vara 99 procents grund för avsked, annars kommer vi ändå få betala tillbaka lönen som vi hållit inne med i slutändan, säger han.

– Vid avsked ska det handla om en engångshändelse som är så grov att man bryter anställningsavtalet. Men då ska det vara väldigt grovt det man gör.

Daniel Westerberg uppger att de gärna vidtagit tuffare åtgärder.

– I alla fall utifrån de känslor vi har när vi granskar juridiken som finns, säger han.

Socialförvaltningen har inte heller valt att omplacera de fyra anställda.

– Jag förstår att folk blir väldigt upprörda. Det blir vi själva också, säger Annika Klefsjö, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen.

Hur kan de få jobba kvar med personen de kränkt?

– Det här är som sagt inte klar. Arbetsgivaren måste bevisa väldigt starkt på ett fel innan man får flytta på personal. Det här är ju ett dilemma i vissa fall. Men det är det vi har att förhålla oss till. Självklart jobbar vi för vad som är bäst för den enskilda brukaren samtidigt som vi även har respekt för våra anställda, säger hon.

Kränkningar i Luleå

FAKTA

I mitten av juli 2015 anmäls en medarbetare på ett av Luleås äldreboenden för att ha knuffat en av de gamla så att denna ramlade. Flera blev vittnen till händelsen. Socialförvaltningen utreder händelsen som visar att knuffen inte var avsiktlig. Den anställda var under utredningen avstängd.

I februari 2015 misstänkt en anställd vid en boende för upprepade kränkningar mot en av de boende. Den anställde skojade och ironiserade över brukaren. Det sluta med att den anställde stängs av. I mars får dock den anställde komma tillbaka utan att några disciplinära åtgärder är vidtagna. Fallet anmäls enligt lex Sarah-anmäla. Resultatet blir också utökat arbete med bemötandefrågor.

I mars 2014 drar en anställd fram en läsplatta på en av Luleås sportbarer. Den anställda loggar in i socialförvaltningens datasystem och visar upp känsliga uppgifter om två brukare för åskådare i baren. Den anställde polisanmäls och varslas om uppsägning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!