"Får jag inte pengar slutar jag med fåren"

Fårägaren Allan Larsson i Antnäs förlorade 14 tackor när en björn tog sig in i beteshagen. Nu har han vänt sig till länsstyrelsen för att få ersättning för djuren och bidrag till ett ordentligt rovdjursstängsel.- Om jag inte får pengar till stängslet så slutar jag med fåren, säger han.

Allan Larsson tvekar inför framtiden efter björnattacken för två veckor sedan. FOTO: Jonas Lindsköld

Allan Larsson tvekar inför framtiden efter björnattacken för två veckor sedan. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-08-07 06:00
Det var den 22 juli som Allan Larsson upptäckte att 14 av hans 49 avelstackor hade tagits av en björn i området. Han hittade kadaver i hagen och utefter stängslet.
- Det var moderdjuren och utrotningshotade finullsfår, säger han.
Ingen kolumn
Allan Larsson tycker att björnstammen måste minskas, att skyddsjakt är av nöden.
- Men ingen vill eller vågar bedriva björnjakt, säger han.
Hans får går i en sex hektar stor hage. Stängslet är inte nog bra för att hålla för björnangrepp.
- Ett ordentligt stängsel kostar mellan 80 000 och 90 000 kronor. Om jag inte får pengar till det så slutar jag med fåren, säger han.
När det gäller ersättningen för de dödade djuren har han inte angett något ersättningsanspråk.
- Det fanns ingen kolumn för det på blanketten. Staten har väl egna kolumner för hur mycket man får. Men jag har renrasiga djur och får ingenting för mindre än 1 200-1 500 kronor, säger Allan Larsson.
Inväntar kollega
Roland Saitzkoff är den på länsstyrelsen som handlägger Larssons ansökan om ersättning för de dödade djuren och ansökan om bidrag till stängslet. Han berättar att han är alldeles ny på sin tjänst på naturresurs- och rennäringsenheten och vill invänta sin rutinerade kollega som är på semester och komma fram till ett beslut tillsammans med honom.
- Det handlar om en registrerad verksamhet och då utgår ersättning, det gör det inte om det handlar om hobbyverksamhet. Larsson är också ansluten till fårkontrollen som kontrollerar avelsarbetet för fårbesättningar och till ett hälsoövervakningsprogram för får. Det är sådant som kan höja storleken på ersättningen.
- Schablonersättningen är 1 200 kronor för lamm, 2 200 för avelstackor och 2 500 kronor för avelsbaggar, säger Roland Saitzkoff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om