Får bara lära ut dans på distans

Aldrig – Inte ens i sin vildaste fantasi kunde Tina Narvaez Martin drömma om att tvingas undervisa dans på distans.

Tina Narvaez Martin är nöjd med att hennes danselever får undervisas på gymnasieskolan, om än inte fullt ut.

Tina Narvaez Martin är nöjd med att hennes danselever får undervisas på gymnasieskolan, om än inte fullt ut.

Foto: Montage

Luleå2020-12-13 14:30

Under nuvarande stängning får vissa praktiska moment utföras på gymnasier. 

Vi har tidigare berättat om teaterläraren Annika Sannerström. Nu är det dansläraren Tina Narvaez Martins tur, hon utbildar elever i årskurs ett och tre på estetiska programmet i Luleå.

– Jag träffar dansarna i gånger i veckan måndag och fredag, säger hon och tillägger att det för hennes del nu handlar om nio elever i årskurs två.

Restriktionerna gör att lärare inte får röra sin elever och är tvungen att hålla avstånd, något som upplevde redan under förra stängningen.

Trots allt tycker Tina Narvaez Martin att det går bra att lära ut eftersom hon är van att uttrycka sig med händer och kropp.

– Det gick bra då. Men det här är att föredra, säger hon om dispensen för utbildningen.

Övrig tid jobbar hon hemifrån, då handlar det om bland annat inspelning av dansövningar.

Läraren på Lärkan understryker att man från gymnasieskolans sida förberett sig noga – haft en plan b sedan i våras.

– Det var helt rätt beslut av regeringen. Och det var väntat, säger hon och tillägger att hon kollegor, rektor och elever fört dialog om vilka moment som ska göras. Därefter har terminsplaneringen lagts om, att det blivit mer koerografi och dansteknik under hösten och att moment som lyftteknik får vänta.

40-åringen undervisar även i svenska. Och eleverna i årskurs ett är inne i examinationstider. I år via nätet.

– De har tagit det bra. De är kloka och förstår allvaret, säger hon och påpekar att det trots allt är viss skillnad att prata framför kameran i stället för sina klasskamrater, säger läraren som konstaterar att det är betydligt lättare med distansundervisning i svenska.

– Trots det föredrar jag att ha svenskan i klassrummet. Det är ingen hemlighet, säger hon och betonar att distansundervisningen passar utmärkt för en liten klick elever.

Vissa elever ser det som längre jullov?

– Det har vi pratat om. Det är ingen förlängning av jullovet, säger Tina Narvaez Martin bestämt och betonar att estetprogrammet är ett högskoleförberedande program – att många redan siktar på fortsatta studier.

Vad händer om restriktionerna inte lättar?

– I augusti planerade vi för en termin. I oktober för en vecka och nu för en dag. Det svänger fort, säger bodensaren som är inne på sitt 17:e år som estetlärare i Luleå.

Hon är också övertygad om att allt kommer att lösa sig.

– Jag hoppas vi får röra varandra till våren...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!