Luleå är fortfarande aktuell som placeringsort för det nya förvar som ska byggas i Norrland, men då inte i Råneå, som kommunledningen ville utan på Porsön, intill häktet och ungdomsanstalten. Fastigheten på Porsön, som ägs av statliga Specialfastigheter, är en av fyra tänkbara placeringar som Migrationsverket valt att utreda vidare. Förvaret ska ha ett 40-tal platser för personer som ska avvisas eller utvisas ur riket. Det beräknas medföra cirka 60-80 anställda.
– För oss är det en absolut fördel att vara samlokaliserad med kriminalvården, säger Torbjörn Nyberg, chef för förvarsavdelningen på Migrationsverket.
– Vi har mycket samarbete kring våra klienter; mathållning, transporter, sjukvård och annat. Vi kan hjälpa varandra när det behövs. Vi vill inte ligga ensamma någonstans, det är inget bra för vår verksamhet, fortsätter Torbjörn Nyberg.
Det var en bidragande orsak till att Migrationsverket tackade nej till den erbjudna tomten i Råneå. Migrationsverket har som målsättning att kunna öppna det nya förvaret så fort som möjligt.
– Tiden är en mycket viktig parameter, men inte till varje pris, säger Torbjörn Nyberg.
– Om de skulle peka på det här som det bästa alternativet, då kommer vi från kommunen att göra allt vi kan för att hålla ett bra tempo i det som ska göras och vara positiva till att det kan bli av, säger Mikael Lekfalk, kommundirektör i Luleå.
Utöver Porsön i Luleå så utreder Migrationsverket tre andra alternativ; Umeå, Östersund respektive Boden.
Boden fanns först inte med bland de tre utpekade kommuner som Migrationsverket ville få in förslag på lämpliga tomter att bygga nytt på.
– Vi blev kontaktade av Sweco, vi uppfattade då att vi var någon slags reservplats, säger kommunalrådet Inge Andersson (S), i Boden.
Bodens kommun har lämnat flera förslag på obebyggda tomter berättar han vidare. Inge Andersson tycker inte att Boden och Luleå är konkurrenter om förvaret.
– Vi är samma arbetsmarknad, vi konkurrerar inte på det sättet. Om förvaret är i Luleå eller Boden så är det bra för regionen, säger Inge Andersson.
När det gäller Boden så har Migrationsverket valt att se närmare på en befintlig fastighet på Kanslihusvägen som ägs av Pionjären fastighets AB. Fastigheten fungerar som asylboende, men boendet ska avvecklas.
I Östersund undersöker Migrationsverket en byggnad där Statens institutionsstyrelse tidigare haft verksamhet, den ägs av Diös.
Väljer Migrationsverket att gå vidare med en placering i Umeå så handlar det om att bygga nytt intill fängelset på Ersboda.