Fängelset läggs ner

Först planerades en utbyggnad, men nu gör Kriminalvårdsstyrelsen helt om och vill lägga ner fängelset i Luleå.- Det saknades bara generaldirektörens namnteckning, säger anstaltschefen Berit Ekepil besviket.

"Det blir dyrt för samhället", säger personalen om ungdomsanstalten i Luleå läggs ner till förmån för Haparanda. Från vänster kriminalvårdare J P Kostet, läraren Ingvar Ededal och krimiinalvårdare Mikael Eriksson.

"Det blir dyrt för samhället", säger personalen om ungdomsanstalten i Luleå läggs ner till förmån för Haparanda. Från vänster kriminalvårdare J P Kostet, läraren Ingvar Ededal och krimiinalvårdare Mikael Eriksson.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-11-14 06:00
Kriminalvårdsstyrelsen anser att det blir för dyrt att renovera de bristfälliga och av Arbetsmiljöverket utdömda lokalerna på Porsön.
Annat var beskedet för fyra år sedan. Beskedet från Kriminalvårdsstyrelsen var då att verksamheten i Luleå skulle byggas ut. Det skulle bli ytterligare tio ungdomsplatser och därutöver sex utslussningsplatser. Häktet skulle också få ytterligare tio platser.
Kalldusch
I torsdags kom kallduschen. Personal informerades om att Luleå ställs mot Haparanda, att pengarna nu ska satsas på Haparanda och anstalten i Luleå läggs ner. Kvar blir bara häktet.
- Vi är tagna på sängen. Allt var klar för en utbyggnad i Luleå med ytterligare 26 platser. Det var bara generaldirektörens underskrift på beslutet som saknades, säger Berit Ekepil Mörtberg.
Men i stället för underskriften gav generaldirektören Lars Nylén en utredare i uppdrag att syna utbyggnadsplanerna i Luleå och Haparanda.
När utredaren ställde de två Norrbottensstäderna mot varandra föll utbyggnadsvalet på Haparanda.
Facket ovetande
På Luleåanstalten är besvikelsen stor. Personalen har skrivit till justitieministern med kravet att rädda ungdomsanstalten i Luleå.
- Vi tycker inte det har gått rätt till och skötts på ett snyggt sätt. Facken har varit helt ovetande om planerna på nedläggning, säger Mikael Eriksson, huvudskyddsombud.
Anstaltsledningen och personalen anser att en nedläggning spolierar den framgångsrika kriminalvården för ungdomar i åldern 18-21 år.
- De jobbar på ett otroligt bra sätt med ungdomarna. Vi har ett gott rykte, säger Berit Ekepil Mörtberg.
Även om det är unga brottslingar i Luleå, så finns där hela skalan av brott. Även morddömda har placerats på ungdomsanstalten i Luleå.
- Vi är den enda ungdomsanstalt i Sverige som fungerar. Det är bäst att ha en ren ungdomsanstalt och inte blanda med äldre intagna. När ungdomar hamnar på blandade anstalter skolas de in i kriminalitet, säger Mikael Eriksson.
Personalen pekar på hur den framgångsrika kriminalvården för unga gör sig påmind på anstalten.
- Vi får ibland telefonsamtal både från de som varit intagna här och från anhöriga där de är tacksamma för att vi hjälpt dem tillbaka till ett normalt liv, säger Mikael Eriksson.
Dyrt för samhället
- Vi har flera exempel på ungdomar som efter vistelsen här klarat sig bra i livet. En går nu på universitetet här på Porsön och en annan som jobbar som kock i England. Att lägga ner ungdomsanstalten här i Luleå blir dyrt för samhället, säger Ingvar Ededal, som arbetar som lärare på anstalten.
Totalt är det 15 tjänster som är knutna till ungdomsanstalten och som förloras när den läggs ner.
- De åtta år vi haft ungdomsanstalten har vi inte haft någon personalomsättning, men ingen härifrån åker till Ha-paranda, säger Mikael Eriksson.
1855 stod länsfängelset Vita duvan i Luleå klart, granne till länsstyrelsen och residenset. Fängelsebyggnaden finns fortfarande kvar.
År 1979 flyttade kriminalvården till en ny fängelsebyggnad på Porsön. Dit flyttades under 1990-talet också häktet från Rättscentrum på Loet.
År 2001 förvandlades Luleåanstalten till en ren ungdomsanstalt. De som tas in är i åldern 18-21 år och är dömda för också grova brott, som mord och grov misshandel.
År 2005 presenterade Kriminalvårdsstyrelsen planer på fler platser i Luleåanstalten. Ungdomsanstalten skulle få tio nya platser och sex utslussningsplatser. Häktet skulle också få tio nya platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om