Polisen har redan undersökt bidragsfusk mellan 2009 och 2010. Det var de åren som SSU självt polisanmälde i maj.
Utredaren Johan Kempainen har redan kommit en bra bit på väg.
- Har de bokat det de har sagt? Har deltagare varit med? Vi har kollat massor av uppgifter, säger han.
- Vi har hunnit höra hyfsat mycket folk. Kursledare och de som står som kursansvariga och så vidare.
När nu landstinget polisanmäler åren mellan 2005 och 2010 tillkommer ytterligare i utredningen.
- Det är ett ganska tidskrävande arbete, säger han.
Enskilda personer
Det polisen nu kommer att gå vidare med är att se vilka inom SSU som egentligen är ansvariga. För även om det är SSU som organisation som polisanmälts så är det enskilda personer som eventuellt kommer att åtalas.
- Det blir SSU-företrädare som som får stå för det här, de som har lämnat in och gjort bidragsansökan. För det är någon som har suttit och redovisat på kursredovisningar. Då gäller det bara för oss att bevisa vem som skrivit dem och lämnat in dem. Helt enkelt visa vem som är ansvarig, säger Johan Kempainen.
- Vi har fått en hyfsad bild av vilka som är ansvariga.
Enligt Johan Kempainen pekar allt på dem som skrivit under beställningarna av kurser, det vill säga en ombudsman eller en SSU-representant samt en revisor.
Grovt bedrägeri
Rubriceringen är fortfarande bedrägeri.
- Bedrägeri alternativt grovt bedrägeri, det beror på var summorna hamnar och om det skett systematiskt. Det får åklagaren avgöra, men initialt ser vi det som grovt bedrägeri.
Enligt åklagare Thomas Ennefors kan utredningen dra ut på tiden.
- Det tar längre tid än en genomsnittlig förundersökning, det är jag övertygad om. Det är en hel del att arbeta med, säger han.
Straffet för grovt bedrägeri ligger på mellan sex månaders och upp till sex års fängelse. För det aktuella beloppet som landstinget anger i sin revisionsrapport, 1,5 miljoner kronor, ligger straffet på ett års fängelse.