Stjärnfall kallas det ibland lite slarvigt. Det handlar förstås om meteorer, det vill säga stoft från rymden som brinner upp när det kommer in i jordens atmosfär. I det här fallet är det faktiskt grus i svansen från Halleys komet som sveper förbi oss. Eftersom meteorsvärmen tycks komma ur stjärnbilden Orion har den fått namnet Orioniderna.
Om rätt förutsättningar råder, vilket ser ut att kunna vara fallet just denna natt på många håll i länet, kan det alltså bli en föreställning att skåda för den som är intresserad.
Vill man ta steget längre och försöka fånga meteorregnet på bild finns det några saker man kan tänka på.
Per Lundström fotograferar ofta natthimlen. Mest blir det norrsken, men fotomässigt är det ungefär samma sak, säger han.
Det kan ju vara lite svårt att pricka in exakt de där korta ögonblicken när det syns på himlen.
– Man får egentligen fota lite på måfå, hitta en komposition man vill ha, vänta på att det ska dyka upp och sedan ta en massa bilder.
Fotografens tips:
1. Välj en mörk miljö, gärna lite utanför stan.
2. Sätt kameran (spegelreflexkamera) på manuellt program. Ha gärna en fjärrkontroll eller en självutlösare och ett stativ, det är det viktigaste.
3. Ställ in största bländaröppning – 2,8 eller 3,5 beroende på vad man har för objektiv – och ett högt ISO-värde: 3200.
En slutartid på cirka 30 sekunder, men då kan man kolla lite om den kan bli alltför lång – är den för lång kan det bli så att också stjärnorna lämnar spår på himlen. Men ett riktvärde är 30 sekunder och sedan får man prova sig fram litegrann.
4. Manuell fokus - ställ på oändlighet. Det brukar vara en symbol som ser ut som en liggande åtta. Då ska fokusstrecket vara på mitten av symbolen ungefär.
5. Ta massor med bilder och välj ut de bästa.
6. Ta på varma kläder - det kan ta lång tid och bli en lång väntan då man bara sitter och tittar mot skyn.