Har mätt temperaturen i 100 år

I hundra år har de mätt temperaturen på Skurholmen i Luleå. Lars Bohnsack är fjärde generationen i familjen som hållit traditionen vid liv.

Den tredje varmaste december på hundra år. Lars och Camilla Bohnsack har koll på temperaturen.

Den tredje varmaste december på hundra år. Lars och Camilla Bohnsack har koll på temperaturen.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-01-01 17:35

December 2020 var ovanlig. Det kan Lars och Camilla Bohnsack konstatera. 

– Ja, den blev ganska mycket mildare än normalt, säger Lars Bohnsack.

Rekordvarmt i december, – 0,8 grader Celcius. Det kan jämföras med 2019 då medeltemperaturen var – 3,2 grader och 2018 då det var – 7,6 grader. Det här visar de mätningar som familjen Bohnsack gjort på Skurholmen så långt tillbaka som 1921. Om man tittar på medeltemperaturen för december månad sedan 1923 så är den – 7,0 grader.

Lite mer siffror. Den högsta morgontemperaturen för december 2020 inträffade den 21/12 då det var + 3,1 grader och den lägsta morgontemperaturen för månaden inträffade den 26/12 med sina – 8,1 grader. 

Inte sedan 2007 har det varit så här varmt i Luleå och om man ser till statistiken så var december 2020 den tredje varmaste sedan 1921.

Det var Lars Bohnsacks farmors far August Nordström som 1921 började mätningarna. Han var lärare och ville ge sina elever exempel på hur man räknade medeltal i matematiken.

– Eleverna fick i uppgift att varje morgon mäta temperaturen och när månaden var slut så räknade man ut medeltemperaturen, säger Lars Bohnsack.

– Under de två första åren, 1921 – 1922, mättes temperaturerna bara under vårterminen från januari till och med maj, säger Camilla Bohnsack. 

Efter det blev mätningar mer fullständiga över hela året och har sedan pågått generation efter generation.

– När jag och min fru Camilla tog över huset 1991 var det underförstått att "Ni fortsätter väl att mäta temperaturen". Ja, ja, vi gör väl det då, berättar Lars Bohnsack.

Men helt säkert att det skulle ha blivit ett 100-års jubileum var det inte för i april 2015 höll det på att ta slut. Då skickade de in uppgifterna till tidningen för sista gången och tackade för visat intresse. Samma natt fick deras ene son ett meddelande från Max Wiik som då jobbade på tidningen. 

– Vad är det här? Nattens chock. Bohnsack ska sluta med vädret. Kan du bekräfta stod det i meddelande, berättar Lars Bohnsack.

På morgon ringde sonen till Lars och säger att de inte kan sluta med mätningarna.

– Vi måste ha ett familjeråd om det här sa vår son. Det slutade med att vi fortsatte med mätningarna, säger Lars Bohnsack.

Numera sköts mätningarna genom mer modern utrustning.

– Vi har förstått att det är ganska uppskattat av Luleåbor, säger Lars Bohnsack.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!