Tidigare familjehemsmamma åtalas för bilsvindel

En kvinna i 30-årsåldern har åtalats misstänkt för att ha köpt en bil för över en halv miljon kronor – men utan att betala. Kvinnan, en tidigare familjehemsmamma som vi rapporterade om i våras, förnekar brott.

Den tidigare familjehemsmamman som i våras utreddes för grovt bedrägeri har nu åtalats vid Luleå tingsrätt. Gällivare kommun valde i våras att omplacera barnet till ett nytt familjehem i en annan kommun.

Den tidigare familjehemsmamman som i våras utreddes för grovt bedrägeri har nu åtalats vid Luleå tingsrätt. Gällivare kommun valde i våras att omplacera barnet till ett nytt familjehem i en annan kommun.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2022-07-21 19:08

Vi berörde kvinnans misstänkta brottslighet i samband med att vi i maj granskade ett fall av direkt omhändertagande i Gällivare kommun, där ett lågstadiebarn placerats i ett familjehem där mamman dömts för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Då pågick en ny förundersökning om grovt bedrägeri och vi kan nu berätta att den har lett fram till ett åtal. Vice chefsåklagare Lindha Strömberg menar att det handlar om en bil till ett värde av 549 000 kronor som bytte ägare den 13 april, men utan att kvinnan sedan förde över de överenskomna pengarna till säljaren i Luleåområdet.

Kvinnan stoppades i bilen av polis norr om Stockholm den 19 april, vilket föranledde att hon greps och sedan satt anhållen i ett dygn.

Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt med tanke på bilens betydande värde och att kvinnan haft uppsåt att lura mannen, som yrkar på 47 000 kronor i skadestånd. Som bevisning kommer bland annat skärmdumpar över pengaöverföringar och kontoutdrag att läggas fram.

Kvinnan och hennes försvarare har en annan bild av händelsen.

– Hon förnekar brott. Hon har inte haft något uppsåt att ta den här bilen, säger advokaten Anna Melander.

Som vi skrev i den tidigare artikeln i maj blev barnet omplacerat till ett nytt familjehem i en annan kommun, efter att socialtjänsten i Gällivare orosanmält att familjehemmet inte längre var en lämplig miljö att vistas i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!