Fallet Sara måste tas upp i hyresnämnden

Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist tycker att Lulebo borde dra Saras ärende till hyresnämnden.- Det hon blir utsatt för är inte okej ur ett hyresrättsligt perspektiv. Det mest rättvisa vore om hyresnämnden fick avgöra. Annars tar Lulebo parti för grannen.

Mikael Renqvist, jurist vid Hyrsgästföreningen, har sin uppfattning klar i fallet Sara.FOTO: Anneli Lundmark

Mikael Renqvist, jurist vid Hyrsgästföreningen, har sin uppfattning klar i fallet Sara.FOTO: Anneli Lundmark

Foto: Anneli Lundmark

LULEÅ2012-09-24 13:27

Det ställs hårda krav för att en hyresvärd ska kunna säga upp en hyresgäst.

- Egentligen har lagstiftningen sett likadan ut sedan början av 1900-talet. Det är svårt att vräka en hyresgäst och det ska vara svårt att vräka en hyresgäst. Generellt sett är det väldigt svårt att driva ärenden om störningar. Det är oftast grannar som är i luven på varandra och ord står mot ord, säger Renqvist.

Starka bevis
Först ska hyresgästen få en skriftlig varning och få chansen att förbättra sitt beteende. Efter det måste det till starka bevis på störningen, exempelvis att störningsjouren eller något vaktbolag konstaterat att det varit högljutt vid flera tillfällen.

- Anmälningar är ingenting värt i hyresnämnden. Störningsrapporter ses också med blida ögon, säger Renqvist.

En hyresgäst kan också bli omedelbart uppsagd, om det handlar om en så kallad särskilt allvarlig störning. Då finns hot eller våld med i bilden.

Känsligheten olika
- Karaktären på störningsärendena följer samhällsutvecklingen. Det har blivit mer hot om våld och trakasserier de senaste åren. Men någon större skillnad är det inte. Det klassiska är förstås hög musik. Men hur högt är hög musik? Vi är alla olika känsliga. Jag minns ett fall nyligen i Luleå där en man klagade på att hans granne spelat hög musik. Det visade sig att grannen inte ens hade någon stereo. Han hade suttit på balkongen och spelat musik med sin mobiltelefon. De flesta ärendena når inte rättslig instans, säger Mikael Renqvist.

Brist i boendet
- Men i Saras fall finns det vittnen. Tre personer som säger samma sak. Grannen drar saker, han tappar grejer, det smäller och lever om och hon bor direkt under honom. Det är helt klart en brist i boendet. Jag tycker hyresnämnden ska få avgöra ärendet. Det kostar inte Lulebo ett öre.

Mannens urinerande irriterande

➤ November 2011: En kvinna i Haparanda ville få sin manlige granne, som bodde i lägenheten ovanför, vräkt. Anledningen: ljudet från när han urinerade i toalettstolen var så högt. Kvinnan hade krävt att grannen skulle urinera så att strålen inte träffade vattenspegeln, alternativt satt ner och urinerade. Mannen vägrade. Ärendet drevs till hyresnämnden. Nämnden beslutade att "urinering på stående fot inte utgjorde en ljudstörning som kunde leda till avtalets upphörande".

➤ Juli 2011: Bodenbo ville vräka en kvinna som blivit utsatt för ett inbrott. I samband med inbrottet blev det skottlossning och en kula gick genom golvet och ner i lägenheten under. Bodenbo menade att kvinnan medverkat till händelsen genom att hon hade inhyst en person som hade en hotbild mot sig. Eftersom det handlade om en särskilt allvarlig störning (hot eller våld) drevs ärendet i tingsrätten och sedan till hovrätten. Bodenbo förlorade i båda instanserna.

➤ September 2010: En kvinna på Mjölkudden i Luleå störde sig på sin granne, som bodde på bottenplanet. Denne brukade dels röka på balkongen, dels ha folk på besök i samband med grillning och fest. Kvinnan hävdade att röken spred sig upp till hennes balkong och vidare in genom ventilationen. Ärendet ansågs som knivigt, man har rätt att röka på balkongen, men man ska inte behöva tåla rök från grannen. Parallellfall visade att ärendet var lönlöst att driva vidare och det lades därför ned.

➤ Mars 2012: En äldre kvinna på Hertsön i Luleå ansåg sig trakasserad av sin manlige granne. Grannen bodde ovanför henne och när han skottade balkongen kastade han snö så att den hamnade på och framför hennes uteplats, där hon sommartid hade planterat buskar och blommor. Fejden eskalerade, det blev heta ordväxlingar, andra beskyllningar och en dag "råkade" snön till och med träffa kvinnan. Men ärendet blev nedlagt och nådde inte ens hyresnämnden.

➤ April 2011: Samtliga hyresgäster i en fastighet i Piteå gick ihop och krävde att hyresvärden skulle vräka den krog som huserade i samma hus. Hyresgästerna störde sig på den höga ljudnivån som rådde nattetid, mestadels orsakadav musiken. Fastighetsägaren tog kritiken på allvar och gjorde en ljudmätning i en angränsande lägenhet en helgkväll. Mätningen visade dock att diskodunket den kvällen inte nådde över gränsvärdet 25 decibel. Ärendet nådde aldrig hyresnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om