Bilarna dundrar förbi på väg 97, länets mest trafikerade väg. På andra sidan dundrar tågen på malmbanan. Mitt emellan skapas just nu ett av landets mest stadsnära fågelskådarområden i Mjölkuddstjärnen, som redan nu är rikskänt för sina sällsynta fågelarter.
Och redan om ett par veckor kan det öppna för de första besökarna.
– Det som är speciellt här är dvärgmåsen. Den finns inte på så många ställen. Det är ute i skärgården, här och lite ute i Gammelstadsviken. Den är annorlunda som mås eftersom den äter insekter istället för fisk, säger Lena Bengtén, projektledare på stadsbyggnadskontoret.
– Det är lite överraskande. Här är det inklämt mellan industriområde, tåg, vägar och hotell. Jag har mött folk ända från Skåne som har det här som besöksställe under våren.
Fågelskådning från hotellrum
Arbetet som nu pågår runt Mjölkuddstjärnen är en del i det projekt som involverar hela Gammelstadsviken och som inleddes när kommunen skänkte sex miljoner kronor av pengarna från markförsäljningen till datajätten Facebook.
Det blir konstgjorda öar, flytbryggor och upphöjda spänger. I veckan påbörjades arbetet med det gömsle som ska ta besökarna närmare de skygga fåglarna. Och för de som inte vill ta sig ut går det även bra att fågelskåda bekvämare – från ett av rummen på Scandic hotell.
– Vi vill se hur det tas emot. Vi har redan pratat lite med våra stamgäster. Men våra gäster på helgerna söker också möjligheter att komma ut från hotellet, säger Niclas Jonsson, hotelldirektör.
Gammelstadsviken i skisstadiet
Arbetet runt Gammelstadsviken har också börjat, men än så länge bara i skisstadiet.
– Där ska det få vara mer natur fortfarande. Det här är lite mer en parkkänsla, säger Lena Bengtén.
Förutom de pengar som redan placerats i projektet har även ytterligare 900 000 kronor tillkommit i stöd från Naturvårdsverket. Dessutom kommer Facebook gå in med mer pengar.
– De kommer att hjälpa oss med en del anläggningar i södra delen av Gammelstadsviken. De är intresserade av sitt närområde, inte minst för sin personal, säger hon.
Tåkern förebilden
Förebilden för arbetet runt Mjölkuddstjärnen ligger i det stora fågelskyddsområdet Tåkern utanför Örebro dit samrådsggruppen rest för att fån inspiration.
– Den anläggningen är otroligt påkostad. Vi kan inte göra något sådant, men vi kan inspireras, säger Lena Bengtén.
Bland annat har kommunen placerat ut stora konstgjorda ägg från dvärgmåsen, detta för att lära besökarna om fågeln.
Vad har då hänt med den tretåiga hackspetten?
– Den visar sig inte så ofta. Den finns på olika ställen i Norrbotten och det här är en biotop där de kan finnas, säger Jan-Olov Johansson, ordförande i Norrbottens ornitologiska förening.
Finns i området
Länsstyrelsen har under sommaren gjort en inventering av fågellivet runt Gammelstadsviken. Enligt inventeringen finns det tecken på att den skygga hackspetten finns i området.
– Den har lämnat födosökspår. Det vill säga karaktäristiska spår när den har sökt mat. Däremot har vi inte sett den, säger Sara Backéus, länsstyrelsen.
Facebook tycks inte skrämt iväg den än.