Camilla Eriksson Sundberg är avdelningsordförande för fackföreningen Vårdförbundet i Norrbotten. På torsdagen kunde hon summera hur det nya pressmeddelandet för regionen landat hos anställda som känt sig uthängda efter händelsen med vaccinationen på Ivak i Piteå. En reaktion är att ursäkten kom för sent. Den fanns inte heller med i det pressmeddelande som gick ut, utan kom från divisionschefen för närsjukvård, Anna Alm Andersson, först efter en direkt fråga.
– I går, mellan 16 och 17, satt vi fackliga representanter i ett samverkansmöte med personaldirektören och andra chefer. Under mötet fick vi information från Anna Alm Andersson om att ett pressmeddelande skulle gå ut och vad innehållet i det var. Vi ifrågasatte varför det inte fanns någon ursäkt med i texten och att vi ville få in en. Det fick vi inget gehör för då, säger Camilla Eriksson Sundberg.
Hon konstaterar att skadan redan är skedd, förtroendekrisen mellan arbetsgivare och personal är ett faktum. Frågan är nu hur pass djup den är och hur lång tid det tar för de anställda som känt sig utpekade efter vaccinationen att återfå förtroendet.
– Det har varit "locket på" för länge från regionledningens sida och då menar jag den högsta ledningen. När man uttalar sig så pass hårt måste man vara snabb att agera när reaktionerna kommer. Ansvariga från ledningen borde ha mött personal fysiskt redan dag ett, för att tillsammans diskutera och analysera vad som hade hänt. En organisation får aldrig vara så tungrodd att den förhindrar en god personalpolitik.
Camilla Eriksson Sundberg påpekar att Vårdförbundet företräder nyckelpersoner inom sjukvården i länet och att arbetsgivaren inte har råd att riskera tilliten från medarbetarna på det här sättet. Det som skett visar tydligt att det fanns stora svagheter i regionens vaccinationsrutin, anser hon.
– Vi hoppas att rutinen nu är ordentligt uppfräschad så det inte uppstår några otydligheter igen. En sak är säker, inga vaccindoser ska kasseras. Då får vi verkligen hoppas att det finns en fungerande plan för hur överblivna doser ska fördelas framöver.
Stödet från såväl politiker som invånare har varit stort för den berörda personalgruppen, enligt fackordföranden.
– Arbetsgivarens agerande i det här fallet kanske kan bli ett avskräckande exempel för andra regioner, om hur man inte bör hantera en sådan här situation.