Fackets hårda kritik mot polisen

IF Metall är hårda i sin kritik mot de långa polisutredningarna. "Vi pratar trots allt om brottsmål"

Tomas Karlsson och Mats Bäcklund, IF Metall och huvudskyddsombudet Tomas Barsk.

Tomas Karlsson och Mats Bäcklund, IF Metall och huvudskyddsombudet Tomas Barsk.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2016-04-28 11:31

Samma dag som en ny dödsolycka inträffade på SSAB under onsdagen, lämnades stämningsansökan in när det gäller dödsolyckan på Nordkalk 2011. Olyckan har tagit fem år att utreda, något som får fackförbundet IF Metall att reagera.

– Det måste utredas mycket snabbare än idag. Bara kalkolyckan tog fem år att utreda, säger Mats Bäcklund, vice ordförande IF Metall på SSAB i Luleå.

Han menar att processen bör skyndas på.

– Andra typer av brott, då går det snabbare. Men just arbetsmiljöbrott, då flyttas det fram i tiden. Vi pratar trots allt om brottsmål, säger Mats Bäcklund

Han menar att hela arbetsplatsen, förutom lidandet för de anhöriga, påverkas av de långa utredningsprocesserna.

– Självklart är det så. Alla vill nå ett avslut och att man går till botten med vad som hänt, säger Tomas Karlsson, ordförande IF Metall i Luleå.

Kritiken väcktes på torsdagens presskonferens om olyckan, en presskonferens där svaren var få.

– Alla säger här att de inte kan kommentera så mycket, utan vi vill få reda på fakta först. Men det borde inte ta så extremt lång tid som det tar. Folk ringer till oss hela tiden och frågar, vad har hänt egentligen? säger Tomas Barsk, huvudskyddsombudet.

Den långa processen gör att man aldrig kommer till ett riktigt avslut menar de.

– Det skapar en oro hos personalen, säger Tomas Karlsson.

Andra långa brottutredningar

2010 utförde Kenneth och Fredrik Oskarsson Rantavaara ett jobb i LKAB:s gruva, i en korg som var fäst i en mobilkran som Kurt Andersson Grävmaskin AB tillhandahöll.

Dagen då olyckan inträffade utförde de ett arbete med att skrota berg i ett schakt. Korgen som Kenneth och Fredrik Oskarsson Rantavaara använde lossnade och föll till botten av schaktet. De två männen avled till följd.

I rättegången har samtliga fem bolag åtalats för grov oaktsamhet och krävts på tre miljoner kronor vardera i företagsbot.

Under torsdagen friades bolagen då tingsrätten anser att de inte kan göras skyldiga till brott mot arbetsmiljölagen. 2015 kom domen, fem år efter olyckan.

2013 omkom två industrirörmontörerna Tord Öberg, 64, och Torgny Bergdahl, 60, arbetade med underhållsarbete av en cistern på koksverket. Åtalet kom 2015, två år efter olyckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om