Facket kritisk till lösningarna

Sjuksköterskorna jobbar dubbla pass för att verksamheten ska fungera. Vårdförbundet är kritiskt till hur arbetsgivarna skött bemanningen i sommar och varnar för brister i patientsäkerheten.

BRISTVARA. Sommarens sjuksköterskebrist har märkts, enligt facket, med mycket extraarbete för ordinarie personal. Positivt har varit att arbetsgivarna vågat                                 anpassa verksamheten.

BRISTVARA. Sommarens sjuksköterskebrist har märkts, enligt facket, med mycket extraarbete för ordinarie personal. Positivt har varit att arbetsgivarna vågat anpassa verksamheten.

Foto: Meek, Tore

LULEÅ2014-08-16 07:00

Sommarbemanningen av sjuksköterskor är varje år ett bekymmer för vårdgivarna. Vårdförbundet samlar sjuksköterskor och har i sommar ute en anonym enkät till alla medlemmar. Hittills har 279 svar inkommit och medlemmarna berättar hur man upplevt sommaren.

– Många berättar om både frivilliga och beordrade extrapass, säger Erica Ohlsson, ordförande i Norrbotten.

Hennes bild är att den här sommaren har varit extra problematisk. Även om frivilliga extrapass ger ett lönepåslag finns det problem.

– Det kan handla om att jobba sexton timmar i sträck och många pass på en vecka. Det blir ingen kvalitet i den vården och patientsäkerheten brister.

Ett dilemma är att arbetsgivarna använder sig av att lägga personalen i beredskap. Då räknas den tiden inte in i arbetstiden om de inte måste rycka in för att jobba. Erica Ohlsson har sett exempel på när sjuksköterskor har haft 100 timmar per vecka med arbetstid och beredskap.

– Norrbotten är ett av de län där vi ser att man har störst problem med beredskap. Det är inte en god personalpolitik, säger hon.

Men det finns även positiva erfarenheter.

– På vissa ställen har man rekryterat tidigare och kunnat ge besked om semestrar tidigt. Man har även dragit ner på verksamheterna. Det är ju inte positivt för patienterna men för personalen gör det att det fungerar.

Förra året fick kommunerna ta över hemsjukvården och sedan dess upplever Vårdförbundet i länet att konkurrensen om arbetstagarna har blivit hårdare. En mer avancerad vård gör att fler sjuksköterskor behövs och gärna med erfarenhet. Det är till stor del pensionärer och studenter som fyller upp vikarieplatserna. För att lösa framtida rekrytering tror Erica Ohlsson att både arbetsmiljö och lön är saker arbetsgivarna måste jobba med.

– Bara de får rätt lön så finns det folk att hämta hem från Norge, säger Erica Ohlsson.

På landstinget har man inte sammanställt sommaren än, men en känsla kring hur det har gått finns.

– Det fanns farhågor om en kaotisk vårdsommar, men det finns inga belägg för att det blivit så, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.

Han konstaterar att det är dyrt med sjuksköterskebrist. I sommar har det varit fler hyrsjuksköterskor än tidigare och det har hjälpt till så inte kaos utbrutit.

– Sommaren är alltid ett problem. Vi har anställt de sjuksköterskor som finns och då finns det inga att plocka fram till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om