Facket känner sig vilselett
När Luleå kommun satsar på modersmålsundervisning får vissa skolor får mindre pengar till lärare - vissa får mer.- Politikerna har lovat att det inte skulle blir några effektiviseringar 2010. Men om man minskar elevpengen så bryts det löftet, säger Ewa-May Hedenström, Lärarförbundet.
Ewa-May Hedenström. FOTO: Stina Spetth
Foto: Stina Spetth
Elevpengen är den summa pengar som följer varje barn genom skolan och som används till pedagoger och läromedel.
- Det skulle inte bli några effektiviseringar under 2010. Men när man tar bort 900 kronor på elevpengen per elev kommer skolor kommer att få mindre pengar. Det leder till att lärartjänster måste tas bort på skolor, säger Ewa-May Hedenström, ordförande i Lärarförbundet i Luleå.
Medel till modersmålsundervisningen måste skolförvaltningen begära från annat håll, tycker Hedenström.
Omfördelningen från elevpeng till modersmålsundervisning kommer att innebära att de skolor som inte har behov av lärare i modersmål kommer att få mindre pengar. De som har ett stort behov kommer att få mer pengar.
"Ingen besparing"
Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bekräftar att inga effektiviseringar ska göras i skolan under 2010.
- Vi kommer inte att behöva göra det. Men det här är ingen besparing, det är en omfördelning, säger hon.
Sture Bryggman säger att anledningen till förändringen är att skolan i Luleå i flera år fått kritik av Skolinspektionen för brister i modersmålsundervisningen. Han håller inte med Lärarförbundet om att det är fråga om en effektivisering.
- Det försvinner inte några pengar i grundskolans budget. Det här måste vi göra, vi måste ta kraven från skolmyndigheterna på allvar.
Ewa-May Hedenström anser också att skolförvaltningen vilselett fackförbundet vid förhandlingen där frågan om förändringen togs upp.
Begärt förhandlingar
- Man redovisade inte tydligt hur omfördelningen skulle ske och talade aldrig om att de skulle minska elevpengen. Vi har begärt förhandlingar i frågan, säger hon.
- Vi har inte dolt det här som antytts. Vi gick igenom allt vid mötet. Men självklart ska vi att prata mer med facken om det här. Vi träffas ju varje vecka, säger Bryggman.
Processen att på detaljnivå kunna göra fördelningen för skolorna pågår. Förändringen ska ske hösten 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!