Per Vestin, ordförande för fackförbundet Vision, är bekant med missnöjet om lönerna för medicinska sekreterare. Han menar att Region Norrbotten inte agerar på kritiken, trots att facket påpekat det i flera år.
– Regionen har inte kommit med förslag på att lösa problemet och detta belyser vi, åtminstone en gång varje år, säger Per Vestin.
Vision hoppas också på mer gräsrotsarbete.
– Vi gör vårt bästa från vårt håll men det behövs ett gräsrotsarbete. Förståelsen för vad arbetet för denna yrkesgruppen innebär måste komma till de närmaste cheferna, förklarar han.
Vestin pekar på att det finns stora skillnader för den som väljer att jobba som sekreterare inom region och för de som väljer att jobba utanför regionen.
– De som väljer att arbeta utanför region har märkbart bättre betalt. Sett till omvärlden har yrkesgruppen alltför lite betalt, men om man enbart väljer att jämföra regioner är inte Norrbotten sämst i klassen och det är precis vad regionen väljer att göra.
Vision har märkt att de som stannar länge på en och samma arbetsplats inte hänger med på samma sätt i löneutvecklingen.
– Det finns gott om medarbetare som arbetat mer än 20 år på samma arbetsplats och i vissa fall med samma tjänst och med regionens löneökning så är det klart att om du då byter arbetsplats till en tjänst inom ett bolag så ökas lönen med flera tusen kronor i månaden.
Kenneth Backgård, regionråd, meddelar att han fått mejl från medicinska sekreterare i samma fråga som den Malin Tjernström tar upp.
– Vi har som en grund för omställningen, haft målet att frigöra medel för hälso- och sjukvården, personal, investeringar och utveckling. Vi har, som en del i det arbetet, gjort investeringar i, bland annat, utrustning och särskilda lönesatsningar för sjuksköterskegrupperna och undersköterskor. Medicinska sekreterare är, liksom flera andra yrkesgrupper, väsentliga för vården men allt har inte kunnat genomföras på en och samma gång, svarar Backgård.
Vidare berättar Kenneth Backgård att han, via regiondirektören, gett HR i uppdrag att ta fram ett underlag för att få en tydligare bild av situationen.
– Jag vill i dagsläget, före jag sett det underlaget, inte ta ställning till hur situationen ser ut. Men yrkesgruppen är högst väsentlig för att hälso- och sjukvården ska fungera, säger Backgård (SJVP).