Facket sågar flera av åtgärderna.
– Det här med att införa löneavdrag för pedagogiska luncher är ju rena dumheterna. Det är tur att det inte innefattar förskolan men även yngre elever i grundskolan behöver hjälp och stöd i matsalen. Det lugnar ner volymen och handlar faktiskt även om utbildning om hur man beter sig. Att då tvingas betala 15 kronor för en lunch man inte själv bestämt över, nej det är inte lyckat, säger Bo Ericsson, ordförande för Lärarförbundet i Luleå.
Ericsson är också kritisk till planerna på att införliva miljöskolan i kulturskolan.
– Det är en ambitionssänkning av kulturskolan. Drar man ned 1,75 tjänst så drabbar det 100 elever. Tidigare har man sagt att kulturskolan ska vara skyddad, men det gäller tydligen inte längre.
Facket är däremot positiv till stängda dagar på fritidshemmen, eftersom det ger pedagogerna en chans att få utbildning och kompetensutveckling trots vikariebrist.
– Fritidshemmen har varit illa hanterade av kommunen under lång tid.
Lärarförbundet har ännu ingen åsikt om hur den sommaröppna verksamheten påverkas av att koncentreras till 3–5 ställen, men är däremot kritik till att vikarier inte ska tillsättas för planerad frånvaro.
– Vill man vara ledig drabbar det ens kollegor som tvingas jobba ännu hårdare. Inte bra. Det är dags för Luleå kommun att dra ned på tempot i byggande och andra projekt så att man hinner med skola och omsorg, säger Bo Ericsson.
Läs mer: Här är skolans hårda sparpaket
Läs mer: Skolchefen om sparpaketet – post för post
Stängda dagar på fritidshem är inget som föräldrarna Peder Grann och Annica Grann välkomnar.
– Nej, bra är det ju inte. Man har ju jobb varje dag och det kan vara knepigt att få ledigt. Det blir ju fler som behöver vara lediga samtidigt också, säger Peder Grann.
De har dottern Molly, 10, på Östra skolan.
– Man har ju barnen på fritids för att man behöver det, säger Peder Grann.