Länsstyrelsen utreder ärendet just nu.
– Teoretiskt sett kan Vattenfall tvingas att riva, säger Johan Lindberg, miljöjurist vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.
Ledningarna med de jättelika stolparna mellan Notvikens ställverk och Aurorum längs med Gammelstadsviken, som byggdes för att säkra elleveransen till Facebooks datahallar, sattes upp under våren 2015. De syns tydligt från väg 97 ungefär i höjd med "Rostbollen".
I en skrivelse till länsstyrelsen i april 2015 ifrågasätter Luleå kommuns kommunekolog Örjan Spansk bygget. Han uppger att det innebär en tydlig påverkan på miljön.
Gammelstadsviken är klassat som ett Natura 2000-området. Spansk påpekar att det i ansökningshandlingarna slagits fast att strandområdet ska skyddas, vilket inte gjorts. "Man har grävt och bökat i strandzonen och i våtmarker", skriver Spansk.
Dessutom oroar han sig för fågellivet. Spansk anser att fåglarna rör sig oplanerat över området och att det är svårt att förutse vilka stråk som är viktiga. Enligt tillståndet ska skyddsåtgärder i form av fågelavvisare, samt att ledningarna placeras i befintlig ledningsgata, begränsa kollisionsrisken. I miljökonsekvensbeskrivningen hittar Örjan Spansk inga analyser som stödjer detta.
I slutet av april 2015 gör länsstyrelsen tillsyn. Tjänstemännen konstaterar att en 1,8 km lång väg uppförts längs med järnvägen, att vägkroppen anlagts ovanpå en duk och armeringsnät och att utfyllnadsmassor använts förutom till vägen även till ytterligare områden. Länsstyrelsen slår fast att delar av det som utförts har gjorts i vattenområde, vilket inte ingår i tillståndet.
I oktober 2016 yttrar sig Vattenfall. Företagets förklaring är att det var snörekord i Luleå den vintern och att stolparna står i smältvatten. Vattenfall skriver att bygget av kraftledningen skett efter ett beslut av Energimarknadsinspektionen (EI) och att Luleå kommun tidigare yttrat sig i positivt om ledningen.
Nu ska Luleå kommun yttra sig igen och länsstyrelsen därefter fatta ett beslut.
– Fågellivet ingår inte i vår bedömning, det prövas av EI. Vi tittar bara på den eventuella vattenverksamheten. Beroende på vad vi får in från kommunen kan det bli aktuellt med ytterligare kommunikation med Vattenfall, säger Johan Lindberg.
Han vill inte spekulera i någon utgång.
– Ett alternativ är att vi gör samma bedömning som Vattenfall, att det inte är vattenverksamhet. Annars kan det bli tal om föreläggande om återställningsåtgärder. Men då kan Vattenfall gå till mark- och miljödomstolen och söka tillstånd i efterhand.