Facebookgruppen som inte slutar växa

För drygt ett år sedan hade Facebookgruppen ett fåtal medlemmar. I dag uppgår antalet till över 70 000 personer.

Grundaren. Mina Dennert, journalist tillika författare som grundade Facebookgruppen, jagär här-

Grundaren. Mina Dennert, journalist tillika författare som grundade Facebookgruppen, jagär här-

Foto: Jonatan Fernstrom

LULEÅ2017-06-17 09:00

Syftet med Facebookgruppen som känns igen av hashtaggen jagärhär är att bekämpa hat på sociala medier.

När medlemmarna surfar på nätet och ser kommentarsfält där en hatisk stämning råder slår de larm om att det behövs en aktion. Ett flertal andra medlemmar ger sig då in i gruppen och nyanserar diskussionen med balanserade åsikter, på så sätt visar de även sitt stöd till den utsatta. Kommentaren avslutas alltid med hashtaggen jagärhär.

Andreas Broman, Luleå, är medlem i gruppen sedan i oktober i fjol. Men redan innan han gick med kunde han ge sig in i debatter och bemöta påståenden och oschyssta påhopp.

– Jag har känt under en längre tid att hat och hot och mycket skit och alternativa sanningar ibland fått hänga kvar på nätet utan att bli emot sagt. Det gillar jag inte. Internet är dessutom öppet för alla och det finns även barn där, säger han.

Andreas Broman är aktiv ute i kommentarsfälten åtminstone ett par gånger i veckan.

– Det är inte alltid man går in och argumenterar emot, utan det kan även handla om att belysa om att det finns andra sätt att se saker och ting på.

Känner du att gruppen gör skillnad?

– Det märks mer mer nu när vi är fler, vi blir en väldig samlad kraft tillsammans. Det är fantastiskt.

Otrevligheterna på nätet tror han bottnar i människors oro över saker så som flyktingsituationen och andra kulturer.

– Oro är en upplevd känsla och en upplevd känsla är alltid sann. Därför måste man ta oron på allvar och bemöta den på ett schysst sätt och hjälpa till att lugna människor, resonerar Andreas Broman.

Facebookgruppen grundades av författaren tillika journalisten Mina Dennert i Göteborg. Hon berättar att det hela började med att hon som privatperson tröttnade på att bli utsatt.

– Då jag är kvinna och har utomeuropeiskt utseende tillhör jag de två grupper som är mest utsatta på nätet eller i samhället överhuvudtaget. Är man som jag dessutom från ett muslimskt land innebär det att mer än 90 procent av allt hat riktas mot dig, berättar hon.

Då hon inte orkade med näthatet på sociala medier brukade hon "klicka bort" vänner som delade inlägg om rasism eller spred missinformation. Tills hon insåg att hon använde sig av fel strategi.

– Jag klickade bort det för att jag inte orkade, men om jag inte orkade vem skulle orka då?

En dag gick det heller inte att "klicka bort" en av vännerna på grund av sociala koder. I stället blev hon tvungen att ta tag i saken och gå in i vännens kommentarsfält och ge sin syn.

– Innan det hade jag heller inte förstått hur illa det var på internet. Då jag gått in på hennes sida och kollat på hatsidorna så trodde Facebook att jag ville se mer av sånt. Det var helt absurt.

Kort därefter kom hon på att fler än hon själv borde göra något. Det var relativt enkelt att hemifrån med hjälp av en dator eller mobil ge sig ut på internet för att stävja hatet. Hon bjöd in 20 kompisar till att börja med.

– Jag insåg att om vi blev fler så borde vi kunna göra jättestor skillnad.

I dag har gruppen drygt 70 000 medlemmar som dagligen ger sig in i debatter. Medlemsantalet växer stadigt.

Även en förening har bildats och jagärhär finns på Facebook i flera europeiska länder.

Jagärhär

Är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för ett inkluderande samhälle utan hat.

Bekämpar hat och hot, rasism, sexism, homofobi och funkofobi med mera. på sociala medier.

Källa: Jagärhär

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om