Få tackade ja till arbetsplan trots stress

Arbetsmiljöverket ställde krav på Bodens socialnämnd efter en inspektion i våras som visade på överbelastade och stressade socialsekreterare. Individ- och familjeomsorgen erbjöd samtal och individuell plan, men endast tolv av 78 anställda tackade ja.

Tufft jobb. Det har dagens socialsekreterare enligt chefen Kerstin Larsson.

Tufft jobb. Det har dagens socialsekreterare enligt chefen Kerstin Larsson.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2017-11-05 10:34

BODEN

I sommar skrev Norrbottens Media om Arbetsmiljöverkets inspektion för att kontrollera arbetsmiljön och det förebyggande arbetsmiljöarbetet vid individ- och familjeomsorgen (IFO) vid Bodens kommuns socialförvaltning. Det saknades både rutiner och även undersökning för riskbedömning av arbetsbelastning, introduktionsrutiner och uppföljning av arbetsmiljökonsekvenser efter en genomförd omorganisation. Nu har socialnämnden yttrat sig till verket hur man tänker ta tag i problemen med stressade socialsekreterare.

Läs mer: Stress efter omorganisation

Våren 2017, innan verket aviserade sitt besök så genomfördes en arbetsmiljöundersökning med skyddsombuden på hela individ- och familjeomsorgen enligt dess chef Kerstin Larsson.

-Upprinnelsen var att Vision fått signaler från enskilda medlemmar om en ansträngd arbetssituation. Resultatet av undersökningen är också delgiven Arbetsmiljöverket vid inspektionen. Därefter har det också upprättats en handlingsplan som avser både individ- och gruppnivå. I planen ingick det också att under två veckors tid skicka ut erbjudande till personalen om individuellt samtal med chefen om arbetsmiljön och upprättande av en personlig handlingsplan för den som så önskar och behöver.

Enligt Larsson omfattade inte erbjudandet bara socialsekreterarna utan all IFOs personal. När sedan Arbetsmiljöverkets meddelande kom så har frågorna i den individuella kartläggningen kompletterats utfrån deras krav och arbetet med att upprätta individuella planer pågår. Av 78 anställda från alla personalkategorier har tolv personer önskat upprätta en individuell handlingsplan gällande arbetssituation och arbetsmängd. Av dessa är 8 socialsekreterare.

– Enligt vår bedömning så måste medarbetare ha möjlighet att avböja samtal och individuell plan. Vilket många gjort med hänsyn till att de inte har detta behov.

Arbetsmiljöverket kräver också att de planerade åtgärderna som genomförs ska föras in i en gemensam handlingsplan där det framgår vilka åtgärder som vidtagits för att förebygga ohälsa bland socialsekreterare.

-En extern konsult är anlitad för att göra en utvärdering som ska presenteras för socialnämnden i december. Arbetet är inlett och det färdiga resultatet kan därför inte presenteras i det yttrandet på grund av tidsplanen. Vi har också uppgett i vårt yttrande att vi arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön, det är en stående punkt på veckovisa möten. Vi gör regelbundna undersökningar av den sociala arbetsmiljön senast i maj och en som är färdigställd häromdagen.

– Undersökningen måste jag först ta upp den i verksamheten så därför kan jag inte ge några detaljer. Däremot uppgav cirka 68 procent som svarade att de upplever sitt arbete som meningsfullt och att man är trygg med hur man ska utföra sitt arbete.

Sämre siffror blev det på frågor om stress. Cirka hälften har senaste året haft kroppsliga,kognitiva eller psykiska reaktioner som man bedömer är arbetsrelaterade.

– Vi försöker förebygga detta med nära tillgång till cheferna, extern och intern handledning liksom erbjudande om handlingsplaner, samtal med mera.

Enligt Kerstin Larsson är det ett tufft jobb att vara socialsekreterare.

– Jobbet bygger på en relation med klienten och det är näst intill oundvikligt att man påverkas personligen på olika sätt. Ett specifikt ärende kan vara mycket svårt och påfrestande för handläggaren på grund av de omständigheter ärendet handlar om.

– Vi har många klienter med olika sorters sociala problem som ofta medför att klienten också har ett okontrollerat beteende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!