Få pratar med främlingar – trots att behovet är stort

Många skulle vilja prata mer med främlingar – trots det väljer majoriteten att undvika det. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Många skulle vilja prata mer med främlingar – trots det väljer majoriteten att undvika det. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. (Bilden är en genrebild)

Många skulle vilja prata mer med främlingar – trots det väljer majoriteten att undvika det. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. (Bilden är en genrebild)

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Luleå2023-05-01 06:00

Undersökningen, som bygger på 1 022 intervjuer med den svenska allmänheten, visar att majoriteteten aldrig eller sällan pratar med främmande människor på offentliga platser, som på exempelvis bussen eller i kön till ICA. Samtidigt uppger nära var tredje person som deltagit i undersökningen att de skulle vilja göra det.

Bland män i åldern 18-29 år är siffran ännu högre, där nära varannan man uppger att de skulle vilja prata mer med främmande människor.

– Det är främst yngre personer som har en önskan om att prata mer med främlingar. En bidragande orsak till detta kan såklart vara att tre av fyra personer i åldern 18-29 år (73 procent) upplever att deras skärmtid stjäl tid från faktiska mänskliga möten. Många unga lever dessutom i singelhushåll. Även om det finns positiva aspekter med digitala medier så behöver vi också träffas på riktigt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Kortare samtal med främmande människor kan, enligt Annika Svedberg, ha flera hälsoeffekter.

– En pratstund med främmande människor kan påverka måendet i vardagen på flera sätt, genom att bland annat minska ensamhetskänslor, dämpa både ångest och oro samt öppna upp för nya diskussioner eller tankar vi aldrig tidigare tänkt. Undersökningen visar att många faktiskt känner glädje (63 procent) och värme (42 procent) när de får ett enkelt hej eller leende från en främling, säger Annika Svedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!