Få men eftertraktade gymnasieingenjörer

Teknikprogrammets fjärderingare är få men eftertraktade på arbetsmarknaden. På torsdagen tog de examen – och på måndag går majoriteten ut i jobb.

Emmy Roininen, Elin Wikberg och Elin Malmström är nyexaminerade gymnasieingenjörer.

Emmy Roininen, Elin Wikberg och Elin Malmström är nyexaminerade gymnasieingenjörer.

Foto: Björn Nyström

Luleå2018-06-01 20:13

På torsdagen tog den andra kullen av teknikprogrammets fjärderingare examen. Utbildningen fanns fram tills 1994, men togs bort. Branschen klagade och utbildningen kom sedan tillbaka för ett par år sedan. Jan Boman, som är vice VD på Maf arkitektkontor, är en av dem som varit med i stryrningsgruppen som tagit fram utbildningen.

– Vi har haft många möten där vi gått igenom vilka moment vi ville ha med och i vilken ordningsföljd, säger han.

Jonas Engman är lärare och koordinator på teknikprogrammet.

– Utbildningen är oerhört populär i branschen, praktik är aldrig något problem och de allra flesta börjar jobba redan nu på måndag.

Han beskriver utbildningen som "bred" och den "snabbaste vägen till ett bra jobb med hög löneutveckling".

– Och den är kreativ. Många av kurserna innehåller ju att lösa problem, inom data, miljö, eller i samhället, säger han.

När utbildningen startades såg elevernas jobbchanser snarast ut att handla om byggföretagen – men utvecklingen är positiv på så sätt att fler delar av branschen öppnar upp, som exempelvis arkitektkontor.

– Konsultkontoren anställer lika mycket, säger han.

Utbildningen som sådan har varit en succé, menar han, även om antalet sökande behöver höjas under kommande år.

– Jag är lite bekymrad. Intresset hos eleverna är inte så högt vi eller branschen önskar. Det finns 20 platser i Luleå, men vi fyller dem inte. Förra året var de 12 och i år var de 11, säger han.

Han – och eleverna själva – lyfter fram praktiken (APL) som den viktigaste delen av utbildningen. Elin Wikgren, Elin Malmström och Emmy Roininen är alla utexaminerade gymnasieingenjörer.

– När vi fick reda på att de skulle lägga till det här fjärde året kändes det självklart. Fem år på universitet kändes ganska länge direkt efter gymnasiet, säger Elin Wikgren.

Elin Malmström framhåller praktiken:

– När man ser eller gör någonting på riktigt blir det en helt annan grej. Man förstår bättre än att bara läsa i skolan.

Klasskompisarna Erik Näslund Kevin Sandberg håller med. Båda börjar jobba direkt på måndag, och praktiken har varit ovärderlig, menar de.

– Det har varit bra att få göra uppgifter som ska utföras, som en arbetsledare gör. Det är i skarpt läge man lär sig, säger Kevin Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om