Få hälsocentraler har klarat målen om hälsosamtal

Variationen över hur många som fick komma på hälsosamtal under 2022 har varit stor. Ett fåtal hälsocentraler uppfyllde målet att 35 procent personer i berörda grupper ska få ett hälsosamtal. Andra kallade inte till ett enda samtal.

Andelen 40-. 50- och 60-åringar som har kallats till hälsosamtal under 2022 har varierat i länet.

Andelen 40-. 50- och 60-åringar som har kallats till hälsosamtal under 2022 har varierat i länet.

Foto: Region Norrbotten

Luleå2023-04-15 11:00

Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten, anser att det är av stor vikt att jobba förebyggande med hälsa.

– Hälsosamtalen är en sådan förebyggande insats som kan ge effekt på längre sikt, så att man dels mår bättre, dels inte behöver den andra vården lika mycket.

Hjärtinfarkt, stroke, diabetes och många cancersjukdomar utvecklas under många år. De hänger ofta ihop med levnadsvanor och levnadsförhållanden och risken att insjukna går ofta själv att påverka och minska genom en hälsosam livsstil. Det är här hälsosamtalen för 40-, 50- och 60-åringar kommer in i bilden.

Då ska man bland annat få möjlighet att diskutera sina levnadsvanor och annat som kan påverka hälsan, mäta blodtryck och olika kroppsmått, testa blodsocker och kolesterol.

Men i ett läge när det är trångt med resurserna går de sjuka före i prioriteringen, förklarar hon, vilket har varit fallet under pandemin.

– Sedan är det svårt för mig att svara exakt på hur varje hälsocentrals situation är i nuläget. Jag vet att det ser olika ut och att man kämpar med att uppnå målen.

Nu behöver man komma i kapp menar hon.

– Att vi har kampanjen för hälsosamtal på Facebook är för att du ska tacka ja om du får ett erbjudande. Det behöver inte nödvändigtvis ske i anslutning till födelsedagen, utan kan bli senare. Ambitionen är verkligen att kunna erbjuda hälsosamtal.

undefined
Andelen 40-. 50- och 60-åringar som har kallats till hälsosamtal under 2022 har varierat i länet.

För närvarande är det legitimerad personal, framförallt sjuksköterskor och fysioterapeuter, som håller i samtalen, men de håller just nu på att se över om det går att ta in även exempelvis hälsovägledare som jobbar i nära samarbete med legitimerad personal.

– Om det till exempel är ett blodtryck som behöver åtgärdas eller något annat medicinskt som man upptäcker är det ju viktigt att kunna göra ett bra arbete kring det, säger Pia Näsvall.

Johannes Sundelin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, instämmer i det Pia Näsvall säger.
– Hälsosamtalen syftar ju till att skapa bättre hälsa och hjälpa människor att må bättre. Men i regionen har vi personalbrist och till syvende och sist handlar det om att man behöver prioritera. Därför kan det bli så att det inte finns en tid när man ringer och bokar. Men självklart vill vi att de ska genomföras och ska i största möjliga mån se till att det görs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!