Länsstyrelsen, Polisen och Migrationsverket hade ett första samverkansmöte i fredags. På onsdagen diskuterade man med representanter från Luleå, Boden, Kalix och Haparanda – de kommuner som berörs av flyktingströmmen mot Finland. Även landstinget medverkade.
– Flyktingarna är att betrakta som vanliga passagerare. De köper biljetter och ska till Finland, säger Rikard Aspholm, handläggare på länsstyrelsens enhet för samhällsskydd.
LÄS MER: Flyktingström genom Norrbotten
Enligt Karin Börjesson, chef på enheten, har myndigheterna börjat samverka för att kunna hantera både dagens, och en eventuellt ökande, flyktingström. Det kan även handla om akuta, kortvariga insatser.
– Om folk inte kommer vidare ska vi se till att det finns tillfällig övernattning, säger Rikard Aspholm.
Slutsatsen efter diskussionerna i samverkansgruppen, där Migrationsverket har en stor roll, är att få av flyktingarna stannar i Norrbotten för att söka asyl i Sverige.
– Det är en liten, liten andel. Merparten vill åka till Finland, säger Rikard Aspholm.
Myndigheterna bedömer att det inte är troligt att flyktingar blir kvar i Haparanda för att de inte tar sig in i Finland. I början av veckan verkade signalerna från Finland vara att gränskontrollen skulle skärpas, men sedan har beskedet varit att Finländarna ska förstärka bemanningen, så att man kan hantera flyktingströmmen mer effektivt.