Fler än åtta av tio unga mellan 19-25 år, eller 85 procent, bor i en kommun med underskott av bostäder till unga enligt en kartläggning som gjort av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserat på data från Boverket och Statistiska Centralbyrån. Det återinförda amorteringskravet slår hårt mot unga som redan innan haft svårt att komma in på bostadsmarknaden.
– En historiskt stor andel unga vuxna har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Det riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen, vilket påverkar Sveriges långsiktiga välmående och konkurrenskraft, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Av Sveriges 274 svarande kommuner uppger 177 att de har ett underskott av lägenheter till ungdomar, 88 att de har balans på bostäder och sökande och endast 9, dessutom relativt små kommuner, uppger ett överskott av bostäder för unga.
– Nu är det mindre än ett år kvar till valet och den stora bristen på bostäder för unga visar att både regeringen och landets kommunpolitiker gjort för lite, säger Marcus Svanberg.
I Luleå Kommun svarar man att en anledning till underskottet på lägenheter för ungdomar är att de lediga bostäderna inte finns tillgängliga i områden som är attraktiva för ungdomar men att kommunen arbetar med nyproduktion eller ombyggnation av bostäder som är speciellt avsedda för ungdomar med överkomliga hyror.