Pilotflykten oroar F 21:s flottiljchef  

Chefen för F21 är orolig över att stridpiloter väljer studieledighet istället för flygvapnet. Det påverkar förmågan att utbilda och utveckla krigsförbanden säger han.

Carina Sammeli, kommunalråd Luleå och Carl-Fredrik Edström, chef F21 i Luleå. "Personalen är fundamentet. Vi måste kunna bibehålla de vi har", säger Carl-Fredrik Edström.

Carina Sammeli, kommunalråd Luleå och Carl-Fredrik Edström, chef F21 i Luleå. "Personalen är fundamentet. Vi måste kunna bibehålla de vi har", säger Carl-Fredrik Edström.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-11-17 07:00

Rekryteringsbasen är på plats, 163 grönklädda ungdomar som samlats för att äta tacomiddag i Kulturens hus på onsdagskvällen. Ett sätt för F 21 att hälsa de värnpliktiga välkomna till Luleå, de hade fått en rundtur med buss och lite tid att gå runt på stan innan middagen. Det är förklaringen till de grönklädda militärer som kan ha observerats i centrum. 

Jonatan Brändén sökte frivilligt att göra värnplikten. 

– Jag tänkte att det var en kul grej att göra, det är nyttigt att ha gjort det och man lär sig oerhört mycket. Jag hade väldigt många kompisar som hade gjort värnplikten året innan, säger Jonatan Brändén, som är från Uppsala.

Saga Stenvall från Skellefteå blev uttagen vid mönstringen. 

– Från början tänkte jag, oj vad gör jag här? Nu har jag fått större förståelse för det, säger Saga Stenvall. 

undefined
Saga Stenvall, från Skellefteå och Jonatan Brändén, Uppsala gör värnplikten på F21 i Luleå.

Ingen av dem har än så länge några konkreta planer på en yrkeskarriär inom flygvapnet, men det kan ju ändra sig med tiden säger de båda.

Hösten 2024 ska F 21 ta emot 235 värnpliktiga, mot 170 i höst. Hösten 2025 ska antalet värnpliktiga på F21 öka till nästan 300. 

De värnpliktiga utgör den främsta rekryteringsbasen för flygflottiljen F 21, som har cirka 750 anställda. 

– Vi behöver rekrytera 40-60 varje år, till soldater och till officersutbildningen, säger flottiljchefen Carl-Fredrik Edström. 

En större utmaning är att behålla den utbildade personalen. Ett utbrett missnöje med pensions- och lönevillkor har gjort att ett 30-tal stridspiloter inom flygvapnet i våras begärde tjänstledigt för studier. Ytterligare ett 20-tal piloter har sökt tjänstledigt för studier till våren, enligt Sveriges Radios rapportering i veckan.

Chefen för F 21 vill inte gå in på hur många piloter från F 21 som sökt tjänstledigt. 

– Jag går inte in på numerären. Vi hoppas att de kommer tillbaka. Under många år har de haft en dålig löneutveckling i den gruppen, vi har full förståelse för dem. Vi har fullt förtroende för dem, vi hoppas att de kommer tillbaka, säger Carl-Fredrik Edström.

– Vår huvuduppgifter att vara med i incidentberedskapen, det klarar vi men det påverkar helt klart vår förmåga att utbilda och vår förmåga att utveckla krigsförbanden.Vi jobbar tillsammans med fackförbunden, vi har gjort flera saker från i våras, fortsätter Carl-Fredrik Edström. 

Pensionsavtalet har ändrats och en ny lönestruktur är på plats. 

– Att vara officer och särskilt pilot kräver rörlighet. Du kan inte göra hela din karriär i Luleå, i perioder behöver du åka iväg och jobba någon annanstans. Det gäller att se till att hitta sätt så att du kan leva ett modernt familjeliv samtidigt som du gör karriär i flygvapnet som officer eller pilot, säger Carl-Fredrik Edström. 

Är du orolig att de väljer att inte komma tillbaka?

– Jo, jag är orolig men jag är också hoppfull att vi ska hitta en lösning. Vi jobbar tillsammans med arbetstagarorganisationerna på flera spår, vi är mitt i det just nu och det kommer att ta lite tid, säger Carl-Fredrik Edström. 

För F 21 innebär ett svenskt medlemskap i Nato inte några större förändringar, enligt Carl-Fredrik Edström.

– Vi har varit partner i 20 år, vi har övat och utbildat oss, vi är interoperabla. Vår utrustning är anpassad, vi har rutiner och procedurer som de andra Natoländerna gör.

– På operativ, strategisk nivå blir det jättestor skillnad, det påverkar hela nationen. Vi blir en del i Natos avskräckning mot presumtiva motståndare, vi blir också en del i det kollektiva försvaret. 

Det svenska flygvapnet kommer sannolikt att delta i Natos air-policing under perioder, för närvarande pågår tre operationer, över Baltikum, vid Island och Svarta havet.

– Det är mycket troligt att F 21 är en del i en sådan insats, säger Carl-Fredrik Edström. 

Flottiljchefen liknar arbetsuppgiften vid ett maratonlopp. 

– Vi har tre linjer: beredskap och insatser som vi gör nationellt. Tillväxten, som vi ska klara både nationellt och för kollektiva insatser. För det tredje integrationen in i Nato. Det kommer vi på F 21 att jobba med de närmaste tio åren. Det här är ett maratonlopp, vi får inte springa slut på oss de första 50 metrarna.

– Personalen är fundamentet. Vi måste kunna bibehålla de vi har. Vi måste vara en bra arbetsgivare. Här i norr ska vi konkurrera med den gröna omställningen. Sedan ska vi rekrytera nya, vi ska bli fler och från hela samhället, sammanfattar Carl-Fredrik Edström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!