I början av maj larmade personal vid flygflottiljen F21 efter att de känt lukt av drivmedel. En handfull hål grävdes upp. Hål som omgående fylldes upp av flygbränsle.
Sedan dess har saneringsarbetet pågått.
– Vi gjorde omedelbart ett antal brunnar som vi har tömt två gånger om dagen, varje vardag, säger Håkan Tano, regionchef på Fortifikationsverket som ansvarar för anläggningar och den mark som försvarsmakten nyttjar.
Området som är skadat mäter 40 gånger 80 meter. Totalt har 350 kubikmeter bränsle (350 000 liter) pumpats upp sedan skadan i en ledning mellan två cisterner upptäcktes.
Hur illa bedömmer du att marken är skadad?– I det här området är inte det inte bra, med den marken. Men sedan får vi se vilka åtgärder vi kommer att vidta sedan. Just nu vill vi minimera skadan och se till att få upp så mycket bränsle som möjligt. När vi har fått det, får vi titta på hur vi ska hantera själva jorden.
Ni vet alltså inte hur mycket som har läckt ut?– Nej.
Går det att uppskatta på något sätt?– Nej. Det är svårt att uppskatta det. Vi gör tester på den här anläggningen och den senaste var för tre år sedan. Efter det är det någonting som har hänt. Om det har läckt i två och ett halvt eller ett år, det vet vi inte.
Anläggning på F21 testas var sjätte år.
– Det ser inte bra ut. Men vi har kontroll på det, säger Håkan Tano.
För två år sedan var F21 inblandad i en annan miljöskandal efter att det giftiga ämnet PFAS läckt ut i grundvattnet.