F 21 spanar över krigszonen i Libyen

F 21 har snart klarat av sina första två veckor på Sicilien. Trots 40-gradig värme och långa arbetspass går arbetet bra. - Vi levererar det vi förväntas leverera. Vi har inte haft någon nedgång i verksamheten trots att det är ett helt nytt förband, säger Johan Brolin, informationschef.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

LULEÅ2011-07-12 21:01

F 21 fick uppdraget endast tre veckor innan det var dags för avfärd. Väl framme tar det ändå lite tid att komma på plats och få ordning på rutinerna.

- Eftersom vi inte hunnit samträna oss och kommer från olika förband, säger Brolin.

Uppdraget är att flyga över Libyen och fotografera och spana över krigszonen. F 21 har räknat med två flygningar per dag. Vissa dagar blir det en flygning, andra dagar flera. Men genomsnittet blir två pass per dag. Man har tillgång till fem Jas 39 Gripen.

Något dramatiskt har ännu inte inträffat.

- Vi flyger i en krigszon. Det kan alltid hända saker. Men vi gör allt vi kan för att eliminera riskerna. Men självklart finns det, det är därför vi är här, säger Johan Brolin.

Personalen arbetar hårt och står i ständig beredskap för att inställa sig vid kort varsel.

- De flesta jobbar 12-14 timmar per dag. Veckan runt. Tre månader på raken. Man är aldrig ledig med begreppet som när man är ledig hemma. Men vissa dagar är flygfria.

Ett viktigt jobb för cheferna är att se till att personalen mår bra, trots den höga belastningen. När de inte arbetar är dygnsvilan och återhämtning viktig. Särskilt viktigt är det att lämna arbetet när arbetspasset är slut och komma bort från miljön.

- Det är upp till den enskilde hur man gör för att återhämta sig. Det finns tid mellan passen för träning och det vanliga livet. Men det är klart man är trött och sliten.

Två perioder
Uppdraget är uppdelat i två perioder. Efter första halvan byts stor del av personalen ut. De som stannar under hela tiden lämnar inte arbetet på Sicilien på tre månader. Men hemlängtan går att hålla i schack.

- Vi har datorer där man kan hålla sig à jour via sociala medier och så har vi telefoner. Visst saknar man familjen men man känner också att man gör nytta, säger Johan Brolin.

Så genomförs ett flyguppdrag

Order för dagens flygningar inkommer till förbandet från högre Nato-stab, sent kvällen innan.

Sedan går man igenom flygvägar, var lufttankning sker, spaningsområden och spaning mot nya mål samt återflygningsvägar.

Piloterna delges hotbild, senaste händelseutvecklingen och lägesbilden på marken.

Uppdragens tid varierar mellan 2,5 och 4,5 timmar.

Så snart som möjligt efter landning levereras ett första preliminärt utlåtande.

Efter ytterligare några timmar efter landning lämnas en fullständig spaningsrapport som är tolkad och analyserad.

Denna uppdragscykel genomförs samtidigt som planering för kommande uppdrag genomförs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om