Isläget i Bottenviken har varit föränderligt under starten av året. 10 januari var stora delar täckt av mycket tät drivis. Men så kom värmen och stormvindarna. 19 januari visar iskartan på ett närmast isfritt hav. Och vädret har satt sina spår i Luleås yttre skärgård.
Isen ut till Småskär uppskattas till 20-30 centimeter tjock. Men eftersom det varit blandat varmt och kallt plus stormvindarna som slog till förra veckan så är det i princip igen snö på isen.
Längre ut, både söderut mot Kluntarna och runt Bastaskäret samt norrut mot Brändöskär, är det öppet vatten.
– Det är blankis så du nästan kunde åka skridskor ut till Småskär, säger stugägaren Jens Fellenius.
Jens Fellenius har vistats i Luleå skärgård sedan barnsben och i drygt tio år har han haft egen stuga på Småskär.
– Vi ska ändå vara riktigt nöjda med så här tjock is, trots det varma klimatet som varit nu, säger han.
Hur tycker du att isen förändrats genom åren?
– Det är sämre såklart. Isen lägger sig senare, speciellt längre ut. Extremvädret påverkar, när det blåser mycket och är varmt och kallt om vartannat. Jag upplever att det är mer stormar och blåst, och mer omväxlande mellan varmt och kallt.
Det översätts till att marginalerna blir mindre när vädret skiftar, menar Fellenius.
Vinden river upp isen och kan ställa till problem.
– Så skulle det komma en sydlig vind nu skulle det kunna ställa till det och skära av Småskär också.
Förra året såg det helt annorlunda ut, säger Jens Fellenius. Isen hade lagt sig redan i november och i december var det inga problem att ta skotern ut. Det tog också lång tid innan isen lossnade.
– Jag körde hem med skoter från stugan 12 maj i våras. Men då var jag sist.
Under de 30 år han vistats i skärgården tycker han sig uppleva att isen lägger sig allt senare.
– Förr om åren gick det oftast bra att köra ut i december. Nu är det vanligare att det dröjer till mitten av januari. Så det handlar om en månad mindre i stugan.
Hur påverkas ni skärgårdsvana av föränderligheten?
– Man funderar ju lite på om man ska skaffa en hydrokopter eller en svävare, haha.
Samtidigt är det lite av tjusningen att det är otillgängligt, säger Fellenius.
– Det är inte själva risken i sig. Men en jobbigare resa gör slutmålet roligare. Sen är det lite av ett samtalsämne bland stuggrannar och bekanta.
Anna Hagenblad, oceanograf på SMHI, säger att isen lade sig vid en ganska normal tidpunkt. Men när det är blåsigt, som det var förra veckan, så puttas mycket av den lösdrivande isen till finska sidan av Bottenviken.
– Samtidigt som vi då har den här mildperioden innebär det att isen inte bygger på mer. Men det smälter heller inte särskilt mycket, säger hon.
– Blåsten är det som påverkar isen mest.
När det gäller klimatförändringarnas inverkan på skärgårdsisarna så påpekar Anna Hagenblad att det inte går att dra stora slutsatser från år till år.
– Om man tycker att nu har vi haft riktigt bra isvintrar i två år, och sen kommer det en mild och blåsig vinter, så faller det inom normala variationer. Samtidigt, om man tittar på den långa trenden kan man se minskningar i istäcket.