Extremtorkan: Så drabbas köttbönderna

Luleå kommun stödköper svenskt kött, efter torkan och foderbristen som redan har inneburit nödslakt söderöver. "Om andraskörden blir dålig är läget katastrofalt även i Norrbotten", säger Jenny Karlsson, ordförande för LRF.

Torkan och foderbristen drabbar även länets köttbönder. "Det har inte skett någon nödslakt i Norrbotten ännu, men inget går att utesluta", säger Jenny Karlsson, LRF-ordförande.

Torkan och foderbristen drabbar även länets köttbönder. "Det har inte skett någon nödslakt i Norrbotten ännu, men inget går att utesluta", säger Jenny Karlsson, LRF-ordförande.

Foto: Arkiv/Jens Öqvist

Luleå2018-07-26 16:26

Den extremt varma och torra sommaren innebär stora problem för landets bönder och köttproducenter. Foderbristen leder redan till masslakt av djur i södra Sverige, där flera kommuner och även Region Västernorrland har beslutat om att stödköpa svenskt kött.

Nu följer Luleå kommun på deras exempel och under fredagen kommer kommunalråd Niklas Nordström att besöka en köttbonde i Sundom för att utförligare berätta om att inköpen av svenskt kött kommer att öka "väsentligt".

Läs mer: Luleå kommuns drag – stödköper kött

Foderbristen är dock inte lika akut ännu för länets köttbönder, berättar Jenny Karlsson, länsordförande för Lantbrukarnas riksförbund och själv trädgårdsföretagare i Granån norr om Sangis.

– Det har inte skett någon nödslakt i Norrbotten ännu. Det kommer förhoppningsvis inte gå lika illa som i södra Sverige, men inget går att utesluta.

Första skörden av vallfoder gav generellt 30–40 procent lägre utfall även i Norrbotten, och bönderna hoppas nu på andraskörden i augusti-september.

– Återväxten inför den har sett ut att bli väldigt dålig, ända tills regnet kom senaste veckan. Men regnet var väldigt lokalt. Vi fick 50 millimeter i Granån, där det äntligen har börjat grönska igen, men i Piteå föll det bara två millimeter.

Var i länet har torkan drabbat bönderna mest?

– I Bodenområdet och Tornedalen, även längs kusten. Vissa delar av inlandet klarar sig bättre, men betena är väldigt dåliga för de som har djur för köttproduktion, särskilt om man inte har tillräckligt med betesmark. Många tvingas tilläggsutfordra.

För att motverka foderbrist väljer många bönder också att inte tröska spannmål för att få ut säden, utan rullar i stället hela gräset med fodervärde kvar i halmen.

– Det blir ett sämre, näringsfattigare foder men är ändå ”bulk” för djuren att idissla. Det har också bärgats foder från marker som inte normalt brukas. Sämre, men fortfarande bukfylla. Sen får man tilläggsutfordra med kraftfoder i stället.

Men om torkan håller i sig blir inte andraskörden tillräcklig heller, menar LRF-ordföranden.

– Fortsätter torkan kommer gräset att dö till slut ända från roten. Då är den knappt ens värd att ta upp med maskinerna.

I såna fall är läget akut.

– Förstaskörden räcker bara till oktober. Valet blir då att minska på antalet djur, alternativt att sluta som bonde helt. Det vore katastrofalt för många gårdar, ett mardrömsscenario.

– Länets bönder är ett driftigt folk, handlingskraftiga, men oavsett blir det svåra fördyringar, säger Jenny Karlsson, LRF-ordförande i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om