Extremt högt vatten väntas

Hårda sydliga vindar gör att vattenståndet skjuter i höjden under torsdagen. SMHI gick på onsdag ut med en vädervarning om högvattnet.

Räkna med att det blir blött inne vid land under onsdagen och torsdagen när vattnet kommer stiga rejält i Bottenviken.

Räkna med att det blir blött inne vid land under onsdagen och torsdagen när vattnet kommer stiga rejält i Bottenviken.

Foto: Catrin Renlund

Luleå2023-02-08 10:03

Även om det varit flera återkommande högvatten denna vintersäsong är det faktiskt första gången SMHI lagt en vädervarning för högt vattenstånd gällande Norrbottens kustland. 

SMHI:s gräns ligger på en meter över normalt men olika faktorer vägs alltid samman, exempelvis hur stabila isarna är, innan SMHI slår fast att en varning ska skickas ut. Länsstyrelsens synpunkter tas också med i bedömningen men SMHI bestämmer i slutändan.

I Luleå utlovas ett vattenstånd uppåt 110 centimeter vid lunchtid på torsdag och när vi får tag på vakthavande oceanograf vid SMHI, Anna Geidne, är hon precis på gång att lägga ut varningen. 

Den gäller från onsdag klockan 12 till torsdag 19.

– Det är troligt att det blir över 130 över referensnivån mot Haparanda till och därför tycker vi det är relevant att gå ut med en varning, säger Anna Geidne.

Det registrerade rekordet för Haparanda är 129 centimeter över normalt och det sattes i november 2015 men redan 1984 noterades 179 centimeter över normalt i Kalix och det rekordet sattes också vintertid, i mitten av januari.

Ett omfattande lågtryck ska passera och det kommer bli rejält blåsigt i Bottenviken under onsdagen och torsdagen. SMHI har sedan tidigare utfärdat en varning för kulingvindar upp till 22 sekundmeter under onsdagskvällen.

Förra veckan trycktes extra mycket vatten in i Östersjön och det finns just nu extra mycket vatten som kan tryckas norröver.

– Vinden skyfflar vattnet fram och tillbaka inne i Östersjön, säger Anna Geidne.

Isarna följer med vattenståndet upp och ner och det behöver inte påverka isarna särskilt mycket men Isen kan dock börja brytas sönder om det blir vågor, något som inträffade förra veckan och som vi tidigare rapporterat om. Den gången stängde vägen till Junkön eftersom öppet vatten började närma sig isvägen. Vågprognosen visar nu att det kan bli vågor strax över fyra meter längre ute i Bottenviken så det kommer röra på sig ordentligt, i alla fall längre ut till havs där det är öppet vatten.

– Det blir strömt också så isarna kan flytta på sig och röra sig av strömmen när det blir högvatten. Man får vara beredd på att isen kan få lättare att flytta på sig tvärs över Bottenviken, säger Anna Geidne.

Enligt SMHI:s varning kan skador uppstå vid isvägar eller på byggnader eller konstruktioner vid strandkanten. Att vistas nära kusten är riskabelt, enligt SMHI.s varning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!