Januari månads ovanligt stränga kyla har inte bara medfört frysningar i husens vatten- och värmesystem, utan även har antalet bränder ökat. I Räddningssamverkan nords19 kommuner, som innefattar kommunerna i Norrbotten utom Arvidsjaur och Arjeplog, samt kustnära kommuner i Västerbotten ner till och med Nordmaling, inträffade 49 bränder i byggnader under perioden 1 januari – 18 januari. Under samma period ryckte man ut på 35 registrerade vattenskador, enligt uppgifter från Räddningstjänsten. Det här har belastat räddningstjänsten mer än vanligt.
– Det är ett par stycken per dag och det är mer än det brukar vara. Det är klart att det även inträffar i vanlig daglig drift, men det här är mer. Nu har inte allt blivit större bränder där det brunnit ner hus, men det är ändå rätt mycket, säger Mikael Andersson, räddningschef Luleå kommun.
I Luleå hade man i genomsnitt per år under åren 2018 – 2022 drygt 63 bränder i byggnad. Det blir lite mer än en brand per vecka. Under de första 18 dagarna det här året hade man nio bränder i byggnad.
– Det är relativt mycket. Vi törs säga med ganska stor säkerhet att kyla leder till ökad belastning för oss, men det visste vi innan. Vi har till och med kommunicerat detta för att vara lite proaktiva, säger Mikael Andersson.
Har ni förberett er med mer personal inför en kallperiod?
– Vi har inte ökat beredskapshållningen så mycket utom på vid något enstaka tillfälle. Vi har gått hårdare åt med personalen och vi har fått kalla in personal vid bränder på vissa håll. En stor del av svensk räddningstjänst är deltidsbrandmän och där har vi använt ganska mycket mer arbetstid, säger han.
Hur hårt belastade är ni?
– Vi går inte på knäna men det är kämpigt för personalen. Det som blir jobbigt för oss är att vi bekämpar bränder med vatten. Vatten och kyla är ingen jätteenkel kombination då slangar fryser, ventiler i fordonen fryser också, så vi får mycket följdproblem. Personalen är kanske inne i en varm brand där de svettas mycket och sen kommer de ut i –32 och måste byta om. Så mycket är besvärligt, men överlag så har vi löst det mesta, säger Mikael Andersson, räddningschef Luleå kommun.