Kritiken: Misstänkta förvaras i arresten

Häktet i Luleå är så fullt att intagna placeras i celler i polisens arrest. Advokaten Karoliina Ikonen Simu är kritisk: "Det är förvaring i isolering."

Just nu byggs det för fullt vid anstalten på Porsön i Luleå. 12 fängelseplatser ska bli 62.

Just nu byggs det för fullt vid anstalten på Porsön i Luleå. 12 fängelseplatser ska bli 62.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2023-05-13 19:00

Nyligen placerades två av hennes klienter i celler i polisens arrest. Om än det bara var frågan om ett par dygn är hon kritisk och menar att utvecklingen är oroande.

– Att en person inte får sitta där mer än tre dygn är av en anledning. Det är helt andra förutsättningar i arresten, det finns typ bara en galonmadrass och det är enbart frågan om förvaring i isolering, säger Karoliina Ikonen Simu.

Hon har aldrig tidigare varit med om att häktade placeras i arresten.

– Jag har arbetat på advokatbyrå i snart tio års tid och det har aldrig hänt mig. Det är en oroande utveckling och det särskilt i ljuset av de nya lagförslagen vars hela syfte är att utöka möjligheterna till fler och längre frihetsberövanden, säger hon.

Under åren har JO kritiserat flera anstalter på olika orter i landet för att häktade placeras i celler i arresten då de endast är avsedda för korta frihetsberövanden. Detta då det saknas utrymme för motion och umgänge med andra intagna, det finns heller ingen radio eller tv och ofta bara ett svagt dagljus.

Enligt Jan Wallin, kriminalvårdschef för anstalten i Luleå och Haparanda, har Kriminalvården ibland inget annat val än att placera häktade i celler i arresten på polisstationen.

– Vi har ett samarbete med polisen och det kan ske, men det är i extremsituationer. Här uppe har det knappt hänt någon gång och när det skett har det bara varit frågan om någon enstaka dag, säger Jan Wallin.

Periodvis händer det också att häktade placeras i häktets besöksutrymme.

– Det är inte önskvärt då de intagna inte får ta emot besök, speciellt inte när vi har unga människor häktade som inte kan träffa sina föräldrar, säger Jan Wallin.

På häktet i Luleå finns totalt 37 platser, tre av dem är så kallade dubbelplatser där två häktade placeras i samma cell. Inte heller dubbelplaceringar är optimalt, enligt Jan Wallin.

– Riskerna för att det blir mer problem ökar om du låser in två personer i samma cell men här i Luleå har det gått bra tack vare bra personal.

Orsaken till att häktena är överfulla beror enligt Jan Wallin framförallt på att vissa typer av brott ökar i samhället men också för att brottslingar döms till längre straff för samma brott.

– Ju fler som kommer in i systemet desto mer ökar beläggningarna på häktena. Det sker straffskärpningar löpande, både med tidigare regering och med den nuvarande där ytterligare skärpningar väntar.

Just nu byggs det för fullt på Porsön vid anstalten i Luleå. 12 fängelseplatser ska bli 62, redan i mitten av juni öppnar preliminärt 26 av dem. 

Häktesplatserna ökar också från, 37 till 43. Det sker i oktober när fängelset är färdigbyggt.

– Fängelseplatser blir häktesplatser. Men det räcker nog inte, det finns planer på att bygga ut häktesplatser överallt i landet, säger Jan Wallin. 

När det är överfullt på häktena övar personalen regelbundet på olika scenarion, enligt Jan Wallin finns tydligt skrivna rutiner.

– Vi försöker ha isoleringsbrytande åtgärder och olika aktiviteter. Det finns bollhall, olika pysselaktiviteter och man kan baka tillsammans. Det finns även terapihundar som en häktad som mår dåligt kan få klappa på. Det gäller att hitta de här sakerna.

Den optimala snittbeläggningen på landets alla häkten ligger på 90 procent, i dagsläget är siffran 116 procent.

– Det ökar trycket, vi försöker lösa det operativt lokalt. Jag ser positivt på framtiden och vi gör vad vi kan. Sen beror det ju på vad det blir för straffskärpningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!