För att inte riskera att ha två av Luleå kommuns badhus stängda samtidigt så tidigareläggs underhållsarbeten i Pontusbadet. Det är den osäkra situationen kring badhuset på Hertsön som ställer till det.
– Hade vi väntat till 2017, när underhållet var planerat, hade det säkert blivit så, säger fritidschef Helén Wiklund Wårell.
Badet är stängt från den 22 augusti till och med den 31 december i år.
Underhållsarbetet som ska genomföras är bland annat att byta tätskikt, kakla om bassängerna och åtgärda golvytor mot bassäng samt bassängbelysning.
– Det är ett ganska stort och omfattande kakeljobb som kommer kräva en hel del. Det mindre jobbet är att byta armaturer, säger Luleå kommuns Mikael Wänstedt, avdelningschef för fastigheter.
Kunde ni gjort jobbet på sommaren, när Pontusbadet till stor del håller stängt?
– Vi valde att göra på det här sättet. Det handlar dels om styrning av jobbet i förhållande till andra jobb, och dels om tillgången till hantverkare. Det var att föredra att hantverkare, projektledare och andra inblandade kunde ha sin ordinarie semester och sedan stänger man efter det och gör jobbet. Då finns det resurser att tillgå om det skulle tillstöta någonting, säger Mikael Wänstedt.
Enligt fritidschef Helén Wiklund Wårell är det inget akut läge, det är inte några läckage eller andra problem.
Det första som görs är att allt ska upphandlas.
– Bassängerna och tömmas torkas innan ny mosaik kan läggas. Sedan ska den speciella typen av mosaik beställas och den kan ha ganska långa leveranstid. Vilken typ som ska användas måste innan godkännas av länsstyrelsen, säger Wiklund Wårell.
Kommunen vill också ha en dialog med länsstyrelsen om att ta bort det räcke som finns runt stora bassängen.
– Vi vill helst ha någon typ av rep istället, som går att koppla bort, för att göra badet mer tillgängligt för funktionshindrade, säger Wiklund Wårell.
De föreningar som tränar i Pontusbadet, Luleå simsällskap, Luleågymnasterna, Korpen, Dykklubben, Susannorna och Lögarbröderna, kommer att erbjudas tider främst i badhusen i Hertsön och Gammelstad under stängningen. I Råneå finns kommunens fjärde badhus.
– De får erbjudande om tider, men får ju förstås själva avgöra om de vill flytta, eller om de kan ha uppehåll under stängningstiden.
Skolorna som använder badhuset är prioriterade och de använder ju badhuset på dagtid.