– De vi möter har ingen möjlighet att kontrollera det här, men jag tycker att tanken är väl väldigt bra att försöka motivera föräldrar att sluta, säger Kate Oskarsson, enhetschef vid regionens beroendecentrum.
– Så länge man kan kontrollera sin alkoholkonsumtion så är det en ganska bra idé att föräldrarna ska prioritera bort.
Maya Bergström Wuolo är handläggare på Folkhälsan vid Region Norrbotten. Hon är skeptisk till att det ska få föräldrar att avstå alkohol eller tobak.
– Jag känner inte till någon evidens att den här metoden skulle hjälpa föräldrarna och jag ställer mig tveksam till det.
Hon tror att åtgärden kan slå split mellan olika grupper.
– Jag tror att bland de föräldrar som använder tobak och alkohol kan det finnas extra social utsatthet – alltså kan det vara så att det är just de här familjerna som har störst glädje av julklappen.
– Sen tänker jag att det är barnen som blir de som drabbas ytterst, de har ingen möjlighet att välja vad deras föräldrar brukar och det tycker jag är ett väldigt viktigt perspektiv.
Luleå kommun beslutade 2020 att bidra med 100 000 kronor i ett projektsamarbete med Vildakidz som bland annat går ut på att verksamheter som RoS-mottagningen (Råd och Stöd) och Centrum mot våld deltar vid föreningens aktiviteter.
Projektägare och socialförvaltningens verksamhetschef Lena Kruse vill inte kommentera föreningens ställningstagande.