Bo Renberg har under flera år lärt ut retorik vid Luleå tekniska universitet. Han har också släppt flera böcker i ämnet. NSD gav honom i uppdrag att studera politikerna under debatten för att se vem som bäst för fram sitt budskap inför det stundande valet.
Han menar på att folkpartisten Jens Sundström och socialdemokraten Sven-Erik Bucht stod ut. Av två helt olika anledningar. Enligt Bo Renberg är Sven-Erik Bucht duktig på att utnyttja sin tidigare popularitet och den pondus han fått genom sin riksdagsplats.
– Jens Sundström är välformulerad med vassa repliker som ställer sossarna mot väggen. Mellan Sundström och Bucht fanns en konfrontation. Man kan säga att Bucht utnyttjar sin pondus och talar om hur det ligger till, han använder statistik och siffror. Medan Jens Sundström och Krister Hammarberg kontrar med mycket sarkastiska inlägg, säger Bo Renberg.
Bo Renberg menar att det är tydligt att politikerna försöker hålla sig inom blocken. Det blev allt tydligare ju längre debatten led.
– Ingen av debattörerna där angrep varandra. Det var Jeff Ahl som fick vara lite grann av en Svarte Petter där. Blocken kändes enade, även om Annika Eriksson lyfte fram att de går till val på sitt eget program. De går inte i god för varandra på samma sätt som allianspartierna, säger han.
Enligt Bo Renberg är det en utmaning att övertyga en publik under en debatt.
– Det är speciellt med en debatt. I en replik, om det så är ett tal på en timme eller ett inlägg på en minut, så måste man övertyga de som lyssnar, säger han.
Han lyfter fram USA som ett exempel på där åhörarna har en större mottaglighet för retorik. I Sverige har de flesta en bestämd åsikt redan innan debatten och de är svåra att övertyga. Kampen står mellan de som tvekar.
– Det handlar ju om att vinna över, i synnerhet de som står och vacklar. Där har retoriken en stor inverkan.
Bo Renberg lyfter fram Olof Palme som en av våra främsta talare genom tiderna.
– Han hade en oerhörd förmåga att spela på människors känslor. Var man då anhängare så blev man kolossalt imponerad. Var man tvärtom motståndare blev man hatisk. Men hans öde visar också vad skicklig retorik också kan led till, säger Bo Renberg.
– Han är inte den förste heller. Ta bara Martin Luther King. Skickliga retoriker uppfattas av politiska motståndare som farliga.