En bra lekplats ska innehålla en massa roliga grejer för barnen. Det tycker Frida Restrepo som kommit till Assistentvägens lekplats på Porsösundet med barnen Elíe, nio år, Enzo, två år.
– Men även sittplatser för vuxna så att man kan sitta ner och ta det lugnt och fika, tillägger hon.
Dottern Elíe Restrepo instämmer till fullo.
Varför är det viktigt att det finns sittplatser för vuxna?
– För annars säger de bara "nej nu går vi hem", för att de blir uttråkade.
Lillebror gillar att åka rutschkana, hon gillar att snurra.
– Den här lekplatsen är jättebra, säger Elíe som bor nära och är här och leker flera gånger i veckan.
Anna-Marita Johansson är sektionschef på parkdrift i Luleå kommun som ansvarar för de kommunala lekplatserna.
Det finns också lekplatser på skolor och förskolor som fastighetsavdelningen ombesörjer samt lekplatser ute i bostadsområdena som andra fastighetsägare än kommunen äger och förvaltar, berättar hon.
Kommunens lekplatser besiktigas en gång per år av en externt upphandlad entreprenör.
– Det görs så fort det blir barmark. Efter det åtgärdar vi alla fel, men börjar med de mest akuta, säger Anna-Marita Johansson.
Reglerna för hur lekplatser ska vara utformade är många. Det handlar om att ha rätt mått i exempelvis öppningar så att inte barn ska riskera att fastna med huvudet, att det är mjukt fallunderlag, tillräckligt stort avstånd mellan olika utrustningar och andra säkerhetsaspekter. Allt för att undvika olyckor.
Lekplatserna har hög prioritet i kommunen enligt Anna-Marita Johansson.
– De är ju otroligt viktiga. Både för barn och föräldrar är det betydelsefullt med en bra och rolig närmiljö.
Lekplatser ska också främja rörelse och träning av motoriken.
Gamla lekplatser skiljer sig en del från mer nybyggda, moderna lekplatser, konstaterar hon.
– När äldre lekplatser byggdes var det väldigt mycket lekutrustning på plana och fyrkantiga ytor. I dag tänker man mer på att utnyttja naturliga miljöer.
Det kallas för lekotoper, när man bygger lekplatser införlivade i den naturliga miljön.
– Man har sett i undersökningar att barn leker kanske tio minuter med en lekutrustning. Sedan är det annat i närmiljön som lockar. Det kan vara att leka bland buskar, i en grop eller med en pinne.
Detta är skälet till att Luleå kommun numera försöker bygga lekplatser enligt lekotop-konceptet.
– Det blir också mer hållbart, eftersom en lekotop är en miljö som ständigt kan utvecklas och vi som förvaltare får större frihet. Vi utgår från en skiss, men också utifrån platsen och de förutsättningar som finns där, i stället för att använda oss av exakta byggritningar.
Elly Näsvall, fem år, bor granne med Sjöfartsgatans lekplats i Svartöstaden. Hon går ofta hit och leker och träffar kompisar.
– Jag tycker om gungorna och så tycker jag om rutschkanan, säger hon, men visar också hur hon brukar balansera på stockarna.
Axel Nyman, elva år, och Blenda Nyman, sju år, från Mölndal är och hälsar på farfar i Luleå och den här dagen besöker de lekplatsen i Stadsparken. De gillar den, men Blenda tycker det kunde ha funnits en större rutschkana också.
På frågan om vad som är viktigt med en bra lekplats svarar Blenda:
– Att man har roligt på den. Att man kan leka och har kul.
Och Axel:
– Att det finns roliga saker. Rutschkanor, klätterväggar och liknande saker.
Anna-Marita Johansson på kommunen har själv några favoriter som hon gärna tipsar om lite extra.
Gültzauuddens lekplats i centrala Luleå:
– Den har ju några år på nacken men är ändå kul och får ett mervärde på grund av läget och sin placering i skogsbrynet.
Stadsparkens lekplats i centrala Luleå:
– Den har fått ett tillskott har och blivit större i och med att vi har fått en ny fågel, Lavskrikan, i och med att Stadsparken byggdes om. Lavskrikan är en klätterlek, inspirerad av snödjuren som Hasse Englund gjorde i Stadsparken förr om åren. Lavskrikan är Norrbottens landskapsfågel. Karusellen i lekparken är nästan en antikvitet och den är också rolig.
Drabantgatans lekplats på Kronan:
– Den ligger i ett skogsparti på Kronan. Miljön är lite annorlunda och det finns en jättestor gunga som är kul.
Lulsundsbergets lekplats och Pulkabackens lekplats på Kronan:
– De här två lekplatserna ligger i ett stråk. Det börjar uppe på Lulsundsbergets topp med något som ser ut som ett plockepinn och mer är en aktivitet än en lekplats.
– Därifrån kan du gå längs en skogsstig ner till Pulkabackens lekplats som är ett "hängställe" för ungdomar med en scen som man kan uppträda på och gamla lämningar från betongbunkrar målade med graffiti och intill det själva lekparken. Här finns också ett helt berg med stigar och grillplatser.
Forskarvägens lekplats på Porsön:
– Den byggdes efter att bagarstugan brann ner, då den är hyfsat ny och där håller vi nu också på att bygga ut längs hela strandstråket, så att det kompletteras med annat längs Porsöstrand. Ett utegym bland annat.
Majvägens lekplats på Bergviken:
– En kul lekplats att besöka.
Mjölkuddsparkens lekplats:
– En av de nyare lekplatserna som är trevlig för hela familjen.
Sjöfartsgatans lekplats i Svartöstaden:
– Den är gullig, också nybyggd och ligger på ett väldigt trevligt ställe. Barnen fick själva vara med och hjälpa till vid utformningen av dem.
Kantgatans lekplats på Lövskatan:
– Den håller på att byggas om utifrån konceptet lekotop, så att vi satsar på att skapa naturliga lekmiljöer med stenar, kullar och buskmiljöer med roliga kryp-in snarare än många olika lekredskap. Det är något vi tänker att vi ska fortsätta med i framtiden.
Raanparkens lekplats i Råneå:
– Den ligger bra till i Råneå centrum. Det är perfekt att stanna till där, kanske köpa en glass och leka och så finns det en fin park i närheten också, så det är något för hela familjen.
På Luleå kommuns hemsida finns samtliga lekplatser listade och även en karta där alla är utmärkta.