Under måndagen fick 240 och 269 anställda på Northland resources gå när gruvan i Kaunisvaara stängs. Samtidigt drar LKAB in förmåner för personalen när järnmalmspriserna sjunker. Men i skuggan av krisen för järnet växer gruvjätten Boliden.
Den tredje oktober fick bolaget tillstånd att öka produktionen i Aitik-gruvan till 45 miljoner ton per år. Dessutom är Laver-gruvan på väg att vakna till liv. Enligt Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet, ligger satsningarna helt rätt i tiden.
– För Boliden ser det ganska ljust ut. På zinksidan har det gått hyfsat bra och vi tror att det kommer fortsätta i den riktningen. För kopparen på lite medellång sikt, säg fem år, är vi väldigt optimistiska, säger han.
– Vi tror att priserna kan gå upp till så mycket som tio tusen dollar i slutet av det här decenniet.
Magnus Ericsson, som också sitter med i den internationella analysgruppen Raw materials group, menar att svackan i kopparpriset just nu är tillfällig.
– Det har inte drabbats lika dramatiskt som järnmalmen gjort, säger han.
Enligt Magnus Eriksson kommer även marknaden för järnmalm vända, med en uppskattad start i början av 2016. Detta på grund av mycket dystra orsaker.
– Den tragiska och väldigt jobbig Ebola-epidemin har gett bolagen som är engagerade i Västafrika en anledning att ligga lågt. Mycket av det man hoppats på där kan vara avskrivet på några år.
Han nämner även krisen i Ukraina som en orsak till att priserna kan vända uppåt.
– Det är ju Europas största järnmalmsproducent, säger han.
Han nämner även flera mindre producenter som nu kommer falla bort i och med de låga priserna.
– Så fort stålindustrin hämtat sig så kommer det åter byggas upp en efterfrågan, säger han.
Uppgången för kopparen kommer i efterspelet av byggboomen i Kina. Stor efterfrågan på stål brukar normalt följas av ökad efterfrågan på koppar. När det gäller Bolidens verksamhet i Norrbotten så finns det en riskfaktor. Kopparhalten i Aitik är låg. Likaså i den planerade gruvan i Laver.
– Det är en väldigt spännande fyndighet även om den är väldigt låghaltig, kanske ännu mer låghaltig är Aitik. Samtidigt är de politiska riskerna i Norden suveränt låga.
Magnus Ericsson fick nyligen ett samtal från en större amerikansk fondförvaltare.
– De kunde inte ta mer landspecifika risker, utan de vill hitta projekt där landrisken är minimal. Där har Boliden en fördel.